1. Как се лекуват хемороидите?

Първата стъпка е редуциране на рисковите фактори, включително спазването на хигиенно - диетичен режим. Препоръчваме Ви да избягвате пикантни, силно подправени храни и алкохол. Включването в менюто на свежи плодове и зеленчуци ще Ви осигури редовна дефекация. Спазвайте добра лична хигиена и правете всекидневен тоалет с измиване с хладка вода на аналната област след дефекация.

Медикаменти за лечение на хемороиди съществуват под редица форми - мехлеми, кремове, гелове, супозитории (свещички), пяна и т. н.

Мехлемите, кремовете и геловете при външни хемороиди обикновено се нанасят в тънък срой около ануса. При вътрешни хемороиди се въвеждат посредством пръст или специално приспособление приложено в опаковката.

Повечето фармацевтични продукти съдържат повече от една активна съставка. Активните съставки могат да бъдат:

 • локален анестетик - за успокояване на дискомфорта и болката в аналната област. Употребата на подобни средства трябва да бъде само в областта около и в долната част на аналния канал. Те могат да предизвикат алергични реакции с парене и сърбеж. Локални анестетици са Лидокаин 2% до 5%, Бензокаин 5% до 20%, Тетракаин 0, 5% до 5% и др.
 • вазоконстриктори (съдосвиващи средства) - за свиване на разширените съдове в хемороидалните възли и облекчаване в известна степен на болката. Аплицирани в аналната област, за разлика от приемането им през устата или инжекционно по други поводи те имат слабо изразени, редки странични ефекти като повишено кръвно налягане, безпокойство, тремор. Вазоконстриктори са Епинефрин 0, 005% до 0, 01%, Фенилепинефрин 0, 25% и др.
 • антисептици - за потискане растежа на бактерии и други микроорганизми и предпазване от възпалителни изменения. Антисептици са Боровата вода, Фенола и други.

Други активни съставки са различни кератолитици, кортикостероиди, аналгетици и т. н.

За лечение на хемороидите се прилагат още крио- и лазертерапия.

Оперативно лечение се препоръчва при хемороиди в ІІІ и ІV стадий.

Криотерапията използва ниски температури за облитериране на кавернозните телца в хемороидалните възли, като предизвиква асептично възпаление и ръбцообразуване. Като терапевтичен метод тя има по-малка ефективност, а прилагането й отнема повече време.

Лазертерапията е по-ефективена в дългосрочен план.

Друг метод е склеротерапията. Тя използва инжектирането на склерозиращи агенти /като фенол, хинин-урея и др./ в основата на хемороидалните възли, при което се прекъсва кръвният ток към тях. Ефектът е временен, като след различно дълъг период обикновено настъпва реканализиране на съдовете и поява на нови оплаквания.

Хирургичното лечение може да се приложи както за вътрешни, така и за външни хемороиди. Включва оперативното отстраняване на хемороидалните възли (хемороидектомия), при което тъканите могат да се се оставят отворени или да се затворят (зашият). Резултатите и успеваемостта на двете техники са подобни. В някои случаи освен хемороидалните възли може да се прецени, че е необходимо и отстраняването на част от лигавицата на аналния канал. Оздравителният период трае 2- 4 седмици.

2. Какви са усложненията на хемороидите?

Най-сериозните усложнения са :

 • тромбоза - възниква при образуването на тромби в кавернозните телца от които са образувани хемороидите. Често се наблюдава след трудна дефекация при грешка в диетата, продължително стоене в седнало положение (включително пътуване) и т. н. Обикновено настъпва бързо като пролабиралите хемороидални възли стават силно болезнени и напретнати. Може да се повиши телесната температура, да се появи обща отпадналост. В такива случаи не трябва да се правят опити да се репонират пролабиралите възли! При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.
 • възпаление - обикновено се наслагва върху вече настъпила тромбоза.

3. Как се поставя диагнозата хемороиди?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате хемороиди, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването.

Прегледът включва щателен оглед на областта около ануса, евентуално ендоскопско изследване (аноскопия). По време на ендоскопията Вашият лекар ще направи щателен оглед ануса и ректума посредством ригидна или огъваема тръба, въведена през аналното отвърстие.Това позволява отдиференциране на хемороидите от други заболявания.

В случай, че подозира наличието на на вътрешни хемороиди, след предварително поставяне на ръкавица Вашият лекар може да изследва ануса и долната част на ректума и посредством пръст.

4. Кои са етапите на заболяването?

Различават се 4 стадия:

І стадий - Хемороиди, които може епизодично да кървят, но не пролабират.

ІІ стадий - Хемороидалните възли пролабират при дефекация,но се репонират спонтанно.

ІІІ стадий - Хемороидалните възли пролабират, като репонирането им става с ръка.

ІV стадий - Постоянно пролабирали навън през ануса хемороиди. Тук се включват и всички усложнени варианти.

5. Какви са симптомите при хемороиди?

Най-честите симптоми са:

 • лек сърбеж и парене около ануса, най-вече след дефекация
 • зацапване на бельото и областта около ануса със секрет, което в някои случаи води до възпаление на разположената в съседство кожа
 • болка - тя е особено характерна за външните хемороиди и се провокира най-вече от травмирането на хемороидалните възли от твърдите фекалии.
 • кървене при дефекация. Важно е да знаете,че това е ясно кървене, което настъпва в края на изхождането. То може да варира по сила (от единични капки до струйно кървене).
 • пролабиране през ануса - така се означава излизането на вътрешните хемороиди през ануса в резултат на тяхното нарастване и под влияние на усилие и напън при дефекация и физическа работа. В началото хемороидалните възли се връщат (репонират) спонтанно, по- късно е необходимо болните да ги прибират с ръка, а в по- напредналите стадии пролабирането обикновено е постоянно.

6. Какви са причините са възникването на хемороиди?

Сред най-честите причини за възникването на хемороиди са:

 • запек - описва се като един от особено важните фактори. Усилието при дефекация води до повишаване на налягането в кавернозните тела, затруднява отичането на кръвта от тях и води до разширението им.
 • честите диарии също способстват за развитието на хемороиди
 • заседнал начин на живот
 • преяждане, прекомерна употреба на пикантни храни и алкохол
 • физически усилия, водещи до повишаване на вътрекоремното налягане (вдигане на тежести, тежка физическа работа)
 • бременност (по същата причина- при нарастването на матката и разположеният в нея плод с напредване на бременността се повишава налягането в коремната кухина)
 • особено чести са хемороидите при хора със статични седящи професии (напр. шофьори)
 • отчита се ролята и на наследствени фактори

7. Какво представляват хемороидите?

Хемороидите представляват разширения на вените в долната част на дебелото черво (ректума) и ануса и по- специално на т. нар. кавернозни тела (разположени на прехода между артериалните и венозни съдове). Важно е да знаете, че те съдържат артериална кръв (ясна, алена). Ректумът е крайната част на дебелото черво, той се отваря в ануса.

По статистически данни повече от 10% от възрастното население страда от хемороиди. Оплаквания възникват след 20 год. възраст, обикновено между 40 и 65 год. Мъжете са засегнати малко по-често от жените.

Различават се външни и вътрешни хемороиди. Външните хемороиди се разполагат около аналния отвор, а вътрешните в долната част на ректума и горната част на аналния канал, обикновено в лявостраничните, дясно предностраничните и дясно задностраничните му части (на тези места има струпвания на кавернозни телца).

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

Повече за анатомията на червата може да намерите ТУК.