1. Как се лекуват хемороидите?

Първата стъпка е редуциране на рисковите фактори, включително спазването на хигиенно - диетичен режим. Препоръчваме Ви да избягвате пикантни, силно подправени храни и алкохол. Включването в менюто на свежи плодове и зеленчуци ще Ви осигури редовна дефекация. Спазвайте добра лична хигиена и правете всекидневен тоалет с измиване с хладка вода на аналната област след дефекация.

Медикаменти за лечение на хемороиди съществуват под редица форми - мехлеми, кремове, гелове, супозитории (свещички), пяна и т. н.

Мехлемите, кремовете и геловете при външни хемороиди обикновено се нанасят в тънък срой около ануса. При вътрешни хемороиди се въвеждат посредством пръст или специално приспособление приложено в опаковката.

Повечето фармацевтични продукти съдържат повече от една активна съставка. Активните съставки могат да бъдат:

  • локален анестетик - за успокояване на дискомфорта и болката в аналната област. Употребата на подобни средства трябва да бъде само в областта около и в долната част на аналния канал. Те могат да предизвикат алергични реакции с парене и сърбеж. Локални анестетици са Лидокаин 2% до 5%, Бензокаин 5% до 20%, Тетракаин 0, 5% до 5% и др.
  • вазоконстриктори (съдосвиващи средства) - за свиване на разширените съдове в хемороидалните възли и облекчаване в известна степен на болката. Аплицирани в аналната област, за разлика от приемането им през устата или инжекционно по други поводи те имат слабо изразени, редки странични ефекти като повишено кръвно налягане, безпокойство, тремор. Вазоконстриктори са Епинефрин 0, 005% до 0, 01%, Фенилепинефрин 0, 25% и др.
  • антисептици - за потискане растежа на бактерии и други микроорганизми и предпазване от възпалителни изменения. Антисептици са Боровата вода, Фенола и други.

Други активни съставки са различни кератолитици, кортикостероиди, аналгетици и т. н.

За лечение на хемороидите се прилагат още крио- и лазертерапия.

Оперативно лечение се препоръчва при хемороиди в ІІІ и ІV стадий.

Криотерапията използва ниски температури за облитериране на кавернозните телца в хемороидалните възли, като предизвиква асептично възпаление и ръбцообразуване. Като терапевтичен метод тя има по-малка ефективност, а прилагането й отнема повече време.

Лазертерапията е по-ефективена в дългосрочен план.

Друг метод е склеротерапията. Тя използва инжектирането на склерозиращи агенти /като фенол, хинин-урея и др./ в основата на хемороидалните възли, при което се прекъсва кръвният ток към тях. Ефектът е временен, като след различно дълъг период обикновено настъпва реканализиране на съдовете и поява на нови оплаквания.

Хирургичното лечение може да се приложи както за вътрешни, така и за външни хемороиди. Включва оперативното отстраняване на хемороидалните възли (хемороидектомия), при което тъканите могат да се се оставят отворени или да се затворят (зашият). Резултатите и успеваемостта на двете техники са подобни. В някои случаи освен хемороидалните възли може да се прецени, че е необходимо и отстраняването на част от лигавицата на аналния канал. Оздравителният период трае 2- 4 седмици.