5. Как протича заболяването?

Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 2- 7 дни.

При едни хора заболяването има леко протичане и почти липсват конкретни оплаквания, при други пристъпно се развиват болезнени мехурчета, на фона на обща отпадналост и повишение на телесната температура.

Трябва да знаете, че веднъж възникнала инфекцията се запазва за цял живот. Тя се изявява периодично в резултат на активиране на наличните HSV, обикновено при стрес, спад на имунната система и съпровождащи инфекции.

Заболяването и при двата пола преминава през няколко фази.

Първата фаза започва след изтичане на инкубационния период. Свързана е със зачервяване и поява на групи от малки, болезнени мехурчета в инфектираната област. Мехурчетата са изпълнени с бистра, или в някои случаи мътновата течност. Те лесно се пукат, при което се образуват ранички. Възможно е да има оплаквания и от парене и смъдене при уриниране.

Симптомите обикновено отзвучават за 10-14 дни, след което заболяването преминава в своята латентна фаза.

По време на латентната фаза вирусът се установява в нервните ганглии / струпвания на нервни клетки/ , разположени в близост до гръбначния мозък. Липсват симптоми и оплаквания.

Трябва да знаете, че по време на латентната фаза също е възможно да се заразите с HSV, в случай че правите секс с човек, който е носител на вируса. Ето защо е необходимо да използвате винаги предпазни средства.

При определени условия- стрес, съпровождащи инфекции, полов контакт, менструално кървене при жените и т. н. вирусът се активира, което намира изява в появата на описаните по-горе оплаквания.

Във форума по тази тема при МЪЖЕ можете да влезете от ТУК

Във форума по тази тема при ЖЕНИ можете да влезете от ТУК