1. Как се лекува гастроезофагеалната рефлуксна болест ?

За лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест се използват редица медикаменти (Н2-блокери, инхибитори на протонната помпа, антиациди и др). Вашият лекар ще прецени кое от тях е най- подходящото за Вас и ще Ви го предпише в съответните лечебни дози и комбинации. В някои случаи (главно при настъпване на някое от усложненията) се прилага оперативно лечение.

От особено значение е спазване на подходаща диета, с избягване на питиета, храни и подправки, които предизвикват гастроезофагеален рефлукс. И най- вече-избягвайте да си лягате нипосредствено след нахранване!

2. Кога трябва да потърсим лекарска помощ?

Обадете се на Вашия лекар, в случай че :

 • Се появи трудност при преглащане на твърда храна или течности
 • Повръщате кръв или забележите наличие на кръв в изпражненията си
 • Имате киселини и парене зад гръдната кост по- често от 3 пъти седмично,за период по-голям от 2 седмици
 • Чувствате силен задух, без видима причина
 • Се чувствате силно отпаднал и отслабвате на тегло, при запазен апетит.

3. Какви са усложненията при гастроезофагеалната рефлуксна болест ?

Най-честите усложнения на гастроезофагеалната рефлуксна болест са :

 • язва на хранопровода
 • стриктура (стеснение) на хранопровода
 • малигнизация (преминаване в раково заболяване).

Киселото стомашно съдържимо уврежда силно клетките на лигавицата на хранопровода и води до възпаление. Възпалителният процес цели неутрализиране на вредния агент и възпрепятства преминаването му в дълбочина. Ако това се случи, се появява язва,която може да наруши целостта на кръвоносните съдове в съседство и да предизвика кървене.

Оздравяването на язвата на хранопровода е свързано с образуването на твърда и нееластична тъкан, която се означава като фиброза. Най-общо хранопровода се стеснява и се затруднява преминаването на храна и течности през него. Това усложнение се означава като стриктура и налага оперативно лечение.

При дългогодишна гастроезофагеалната рефлуксна болест е възможно злокачествено израждане на клетките на лигавицата на хранопровода. В началото това състояние е предраково и се нарича Баретов хранопровод. Наблюдава се в около 10 % от болните.

4. Как се поставя диагнозата гастроезофагеална рефлуксна болест ?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате гастроезофагеална рефлуксна болест, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването.

Той може да ви предпише медикаменти, които трябва да приемате в указаните дозировки. В случай, че не настъпи подобряване на състоянието Ви, Вашия лекар може да прецени, че е необходимо:

 • специално рентгеново изследване (с бариева каша) на хранопровода и стомаха или ендоскопско изследване.
 • ендоскопията той ще направи щателен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника посредством огъваема тръба,въведена през устата (т. нар. горна ендоскопия). Това изследване дава възможност за вземането на малки късчета от лигавицата на съответните органи (биопсия), които се наблюдават под микроскоп от специалист наречен хистолог.

Други изследвания, които може да Ви назвачи Вашия лекар са: езофагеална манометрия, рН- метрия и др.

5. Какви са симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Най-честите оплаквания са :

 • чувство на парене, евентуално болка зад гръдната кост
 • гадене, по-рядко повръщане
 • оригване
 • регургитация
 • гастроезофагеалната рефлуксна болест може да стои в основата на астматични пристъпи, необяснима кашлица, чести възпаления на белите дробове и др. особено при малки деца

Киселият стомашен сок дразни силно лигавицата на хранопровода,при което освен за парене зад гръдната кост, болните нерядко съобщават и за силна болка. Болката може да се излъчва към гърдите (като симулира сърдечна болка) или към гърба. Тъй като епизодите на гастроезофагеален рефлукс са обикновено след прием на храна, подобни оплаквания се проявяват именно в такива моменти,особено в легнало положение на тялото.

Гаденето при гастроезофагеалната рефлуксна болест е сравнително рядко. При някои болни обаче, то може да е силно проявено и да представлява водещ симптом. Ето защо при необяснимо гадене,съчетано с повръщане, гастроезофагеалната рефлуксна болест е едно от състоянията,които трябва да се имат в предвид.

Регургитация се нар. връщането на кисел стомашен сок от стомаха, през хранопровода в устата. При гастроезофагеалната рефлуксна болест по принцип се среща рядко, поради факта,че количеството стомашно съдържимо преминало към хранопровода е малко и в само отделни случаи може да достигне гопните му отдели, а оттам и устатната кухина. В горната част на хранопровода се намира горния му сфинктер (неволи мускул,който позволява пропускането на храна от устата към хранопровода). Той създава допълнителна пречка за преминаването на стомашно съдържимо към устата.

6. Какви са причините за гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Причините за възникването на гастроезофагеалната рефлуксна болест са многобройни и комплексни. Като по-важни могат да се отбележат:

 • нарушения във функцията на долният сфинктер на хранопровода. Той представлява неволи мускул разположен на изхода на хранопровода и посредством отпускането си позволява пропускането на храната към стомаха.
 • наличие на хиатална херния. Нормално долният сфинктер на хранопровода се разполага на нивото на диафрагмата (мускул, разположен хоризонтално между гръдния кош и корема). Хиаталната херния представлява преминаване на част от стомаха над диафрагмата,в гръдния кош. Това улеснява връщането на стомашно съдържимо в хранопровода.
 • хранопроводът представлява мускулна тръба, която при преглъщането извършва движения подобни на вълни в посока към стомаха и по този начин осигурява преминаването на храната в него. Тези движения се означават като перисталтика. Когато те са нарушени е затруднено очистването на хранопровода от попаднали в него хранителни материи и стомашни сокове от стомаха и се създават предпоставки за развитието на гастроезофагеалната рефлуксна болест.

Епизоди на гастроезофагеален рефлукс могат да се провокират от:

 • Тютюнопушене
 • Кафе (включително и безкофеиново), както и други напитки,съдържащи кофеин
 • Алкохол
 • Цитрусови плодове
 • Шоколад (както млечен, така и натурален)
 • Мазни и пикантно подправени храни
 • Някои медикаменти

7. Какво представлява гастроезофагеалната рефлуксна болест?

При гастроезофагеалната рефлуксна болест епизодите на гастроезофагеален рефлукс настъпват главно през нощта (когато описаните защитни механизми не са ефикасни), те са по-дълготрайни, предизвикват редица оплаквания и водят до различно изразена увреда на лигавицата на хранопровода от киселото стомашно съдържимо.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е хронично страдание. Веднъж започнала тя се проявява в различна степен през целия живот. Ето защо е необходимо стриктно да спазвате съветите на Вашия лекар и да приемате необходимите медикаменти продължително време.

В САЩ от гастроезофагеална рефлуксна болест страдат 3-7% от населението или най-общо 1 от 33 души има подобни оплаквания.

Редица състояния създават условия за възникване на гастроезофагеална рефлуксна болест. Едно от тях е бременността. Повишените нива на някои хормони благоприятстват отпускането на долния сфинктер на хранопровода. От друга страна растящата матка с разположения в нея плод повишават налягането в коремната кухина, което оказва натиск върху стомаха и улеснява връщане на част от съдържимото му в хранопровода.

8. Какво представлява гастроезофагеален рефлукс?

Гастроезофагеалният рефлукс е често срещано състояние, при което се наблюдава преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода. То може да увреди лигавицата на хранопровода и да причини нейното възпаление, тъй като съдържа редица агресивни фактори като:

 • солна киселина
 • пепсин (ензим, отговорен за смилането на белтъците в стомаха) от стомашния сок и
 • жлъчка попаднала в стомаха от дванадесетопръстника (началната част на тънкото черво).

Човешкият организъм си е изработил някои защитни механизми, които предпазват от увреда лигавицата на хранопровода при наличие на гастроезофагеален рефлукс:

 • при здрави хора такива епизоди настъпват най-често през деня, в изправено положение на тялото, когато под влияние на гравитацията стомашното съдържимо бързо се връща в стомаха
 • при преглъщане също се създават условия за преминаване на върнатата в хранопровода храна примесена със смилателни сокове обратно в стомаха
 • слюнката съдържа бикарбонати (субстанции с характер на основи) , те неутрализират солната киселина на стомашния сок, като по този начин се намалява нейното вредно действие върху лигавицата на хранопровода. Известно е, че по- голямо количество слюнка се отделя именно през деня.

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

Повече за анатомия на стомаха може да намерите ТУК.