7. Какво представлява гастроезофагеалната рефлуксна болест?

При гастроезофагеалната рефлуксна болест епизодите на гастроезофагеален рефлукс настъпват главно през нощта (когато описаните защитни механизми не са ефикасни), те са по-дълготрайни, предизвикват редица оплаквания и водят до различно изразена увреда на лигавицата на хранопровода от киселото стомашно съдържимо.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е хронично страдание. Веднъж започнала тя се проявява в различна степен през целия живот. Ето защо е необходимо стриктно да спазвате съветите на Вашия лекар и да приемате необходимите медикаменти продължително време.

В САЩ от гастроезофагеална рефлуксна болест страдат 3-7% от населението или най-общо 1 от 33 души има подобни оплаквания.

Редица състояния създават условия за възникване на гастроезофагеална рефлуксна болест. Едно от тях е бременността. Повишените нива на някои хормони благоприятстват отпускането на долния сфинктер на хранопровода. От друга страна растящата матка с разположения в нея плод повишават налягането в коремната кухина, което оказва натиск върху стомаха и улеснява връщане на част от съдържимото му в хранопровода.