1. Как се лекува жлъчнокаменната болест?

Важно място заема спазването на диетичен хранителен режим. От храната трябва да се изключат тлъсти меса, богати на мазнини и запържени ястия, жълтъци от яйца, шоколад и др., както и да се ограничи приема на концентриран алкохол и силно газирани напитки.

Може също така да се приложат :

  • Оперативно лечение- състои се в отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия). То може да се осъществи по ендоскопски път или чрез широка операция- лапаротомия.
  • Контактна химическа липолиза- включва инжектиране на медикаменти в жлъчния мехур, които разтварят камъните средно за 1 до 3 дни. Успех се постига в 85- 90% от случаите.
  • По-малко ефективно е разтварянето на жлъчните камъни (по-конкретно на холестероловите) посредством медикаменти приети през устата. Повечето от тях съдържат урзодезоксихолева киселина и е необходимо да се вземат редовно в продължение на най- малко 1 година.
  • Екстракорпорална литотрипсия – съвременен метод, който използва високоенергийни вълни за разстрошаване на жлъчните камъни на малки парченца, които могат да преминат през жлъчния канал без да предизвикат запушването му и по този начин да се отделят в тънкото черво.

Вашият лекар е този, който подробно ще Ви разясни ползата и рисковете от отделните видове лечение и ще определи най-подходящото за Вашия случай.

При жлъчна криза ефект има приема на спазмолитици и аналгетици. Обикновено кризата продължава от Ѕ до 3-5 часа, рядко денонощие и повече.