1. Каква е прогнозата?

Необходимо е да знаете, че веднъж възникнало заболяването се проявява в различна степен през целия живот. Медикаментозната терапия облекчава състоянието Ви, но не може да постигне пълното Ви излекуване.

Повечето болни имат сравнително добра прогноза.

Необходимо е да ходите редовно на контролен преглед при Вашият лекар. Той ще следи за симптоми на активиране на заболяването и появата на негови усложнения.

2. Как се лекува болестта на Крон?

Лечението се определя от хода на протичане на заболяването и тежестта на симптомите.

При леките, неусложнени форми се назначават лекарства от групата на салицилатите (Salazopyrin, Sulfasalazin) и антибиотици (Metronidazol).

При изразен възпалителен процес в терапията се включват и кортикостероиди.

При болните с особено тежко клинично протичане се използват и имуносупресори за постигане на контрол върху хода на болестта.

3. Как се поставя диагнозата болест на Крон?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате болест на Крон, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването. Би могъл да Ви направи и някои от следните изследвания и манипулации:

 • изследване на кръвта, което евентуално да покаже повишен брой на белите кръвни клетки и други признаци на възпаление и/или анемия (понижен брой на червените кръвни клетки - еритроцити). Това са възможни белези на болестта.
 • изследване на фекалии с тест за окултно кървене, което често е позитивно.
 • рентгеново изследване на стомашно- чревния тракт с бариева каша.
 • ендоскопски оглед на храносмилателния канал, посредством огъваема тръба въведена през ануса. Това изследване дава възможност за вземането на малки късчета от лигавицата на съответните органи (биопсия) и тяхното изследване под микроскоп от специалист наречен хистолог.

4. Какви са симптомите на болестта на Крон?

Най- честите симптоми са :

 • коремна болка, локализирана най- вече около пъпа
 • болка при дефекация
 • диария, в някои случаи с наличие на кръв в изпражненията
 • липса на апетит и отслабване на тегло

Други прояви са :

 • промени на кожата около ануса (разязвявания, фистули и др. , евентуално с натичане на секрет)
 • фебрилитет (висока телесна температура)
 • обща отпадналост
 • при деца- изоставане в растежа и половото съзряване

5. Какво причинява болестта на Крон?

Причината за възникване на заболяването все още не е известна.

Предполага се, че в основата му е вирусна или бактериална инфекция, която води до нарушена функция на имунната система, продължаваща да съществува и след елиминиране на инфекциозния агент.

Обсъжда се и ролята на наследствени фактори.

6. Какво представлява болестта на Крон?

Болестта на Крон (Crohn) е хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал.

Болестта на Крон може да засегне всяка негова част, като се започне от устата и се стигне до ануса, особено често поразява т. нар. илеум (част от тънките черва разположена най-общо в долната дясна област на корема).

Обикновено се проявява във възрастта между 15 и 40 години.

Възпалителният процес при болестта на Крон засяга както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на стената най-често на тънките черва, при което се формират язвени изменения. При особено силните възпалителни тласъци на заболяването е възможно да се наруши целостта на чревната стена и да се образува канал (фистула) между съседни чревни бримки , между тънкото черво и други, разположени в съседство органи (например пикочен мехур) или кожата.

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

Повече за анатомия на червата може да намерите ТУК.