1. Каква е прогнозата при чернодробна цироза?

Необходимо е да знаете, че веднъж възникнало заболяването се проявява в различна степен през целия живот.

Медикаментозната терапия облекчава състоянието Ви, но не може да постигне пълното Ви излекуване. Необходимо е да ходите редовно на контролен преглед при Вашият лекар. Той ще коригира лечението в зависимост от състоянието Ви и ще следи за появата на негови усложнения.

2. Как се лекува чернодробната цироза?

Лечението е сложно и комплексно. То цели да ограничи евентуална допълнителна увреда на черния дроб и да предотврати появата на някое от усложненията.

Необходимо е да се спазва подходяща висококалорийна диета, както и да се избягва приема на алкохол и лекарства за които е известно,че са токсични за черния дроб.

При наличие на хроничен вирусен хепатит се провежда съответна противовирусна терапия. Кортикостероидите са средство срещу автоимунния хепатит.

3. Какви са усложненията при чернодробна цироза?

Внимание най-вече заслужават следните усложнения:

1. Портална хипертония

Така се означава повишеното налягане в системата на порталната вена. Посредством нея кръвта от червата преминава през черния дроб, където се очиства от вредни съставки.

Повишеното налягане пречи на нормалния кръвоток в черния дроб и води до разширение на кръвоносни съдове разположени най-често в долната част на хранопровода (образуват се разширени вени - варици) и предната коремна стена (където се оприличават като глава на медуза поради характерния си радиерен ход).

Вариците на хранопровода имат тънки и раними стени, което е причина при определени условия от тях да настъпва кървене, понякога с животозастрашаващ характер. Кървенето може да се прояви с кръв в изпражненията (мелена) - те са тъмно оцветени или по-често с повръщане на кръв (хематемезис), придружени с чувство на обща слабост. При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

2. Чернодробна енцефалопатия

При чернодробната цироза е силно нарушена очистващата функция на черния дроб, при което някои токсини (като амоняка, образуван в резултат на преработката на хранителните вещества) се натрупват в кръвта.

Това води до личностни промени като:

 • намалена работоспособност
 • разсеяност и трудна концентрация
 • безсъние и неспокойствие
 • в по- напредналите стадии- дезориентираност, треперене на ръцете, промени в почерка и др.

Появата на някое от тези оплаквания говори са напреднала форма на заболяването.

3. Асцит

Нарушеният чернодробен кръвоток води до застой на течности, които се натрупват в най-голямо количество в свободната коремна кухина. За това способства и пониженото количество на белтъци в кръвта, което позволява нейната течна съставка да излезе извън кръвоносните съдове.

Допълнително може да настъпи инфектиране на асцитната течност (състояние, което се означава като спонтанен бактериален перитонит). Това е свързано с появата на остра, необичайно силна болка, ригидност на коремната мускулатура, евентуално гадене и повръщане, обща слабост и т. н.

При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

4. Как се поставя диагнозата чернодробна цироза?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате чернодробна цироза, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването. Би могъл да Ви направи и :

 • изследване на кръвта, което евентуално да покаже лекостепенна анемия. Биохимичното изследване съответно може да демонстрира понижение на белтъците в кръвта, повишен билирубин, абнормно високи стойности на по- важните чернодробни ензими- АЛАТ, АСАТ, алкална фосфатаза и ГГТП. Най- общо билирубинът представлява пигмент, образуван при преработката на хемоглобина на червените кръвни клетки. Жълтеницата при увреда на черния дроб се дължи именно на повишеният билирубин.
 • изследване на маркери за вирусни хепатити ,за определяне причината за развитието на заболяването.
 • чернодробна пункция – вземане посредством дълга тънка игла на тъкан от черния дроб / биопсия/. Тя се изследва под микроскоп от специалист наречен хистолог.

5. Какви са симтомите при чернодробна цироза?

В повечето случаи заболяването започва с общи оплаквания като:

 • липса на апетит и отслабване на тегло
 • лесна уморяемост и намалена работоспособност
 • гадене, евентуално повръщане

Особено чести са кожните промени като:

 • жълтеница (жълтеникава оцветка на кожата и бялото на очите)
 • бели депигментирани петна , нар. хлоазми
 • т. нар. съдови звезди, които представляват червеникави петна, разположени предимно по кожата на горната част на гърдите
 • оранжево- червеникава оцветка по дланите и стъпалата, нар. съответно палмарен и плантарен еритем
 • нарушенията на кръвосъсирването водят до съответни оплаквания (например бърза поява на подкожни кръвоизливи- синини при минимални травми)
 • намалено окосмяване по гърдите и корема при мъжете и т. н.

В други случаи на преден план от самото начало е изявата на някое от усложненията (виж следващата част).

При болните от чернодробна цироза са по-чести болести като захарен диабет, панкреатит, язвена, жлъчнокаменна болест и др.

6. Какви са причините за развитието на чернодробна цироза?

Редица предхождащи заболявания и вредни фактори могат да доведат до цироза. Най- честите са:

 • алкохол- редовният прием на големи количества алкохол уврежда силно черния дроб. В това отношение рискът от развитие на цироза е по- голям при жените. Според експертите дългогодишния прием на повече от 60 грама чист алкохол при мъжете и 20-40 грама при жените води до необратима увреда на черния дроб.
 • хроничен вирусен хепатит В, С или Д.
 • автоимунен хепатит
 • обменни заболявания като хемохроматоза и хепатолентикуларна дегенерация (болест на Уилсон- Коновалов), свързани с абнормно акумулиране в организма съответно на желязо и мед.
 • първичната билиарна цироза представлява увреждане на черния дроб в резултат на нарушена функция на имунната система. Среща се по- често при жени (90% от случаите), между 40 и 60 год. възраст.

В Европа и Америка преобладават алкохолните цирози, а в Азия и Африка постхепатитните.


7. Какво представлява чернодробната цироза?

Черният дроб изпълнява редица важни функции, в него се преработват лекарства и токсини, синтезират се важни белтъци, хормони,фактори на кръвосъсирването, ензими. Той се разполага в горната част на корема вдясно, непосредствено под ребрената дъга.

Черният дроб е "химичната лаборатория" на нашия организъм.

Цирозата представлява хронично заболяване на черният дроб, при което неговите клетки (нар. хепатоцити) биват заместени от нефункционална, ръбцова тъкан в резултат на увреждане от различни фактори. При това заболяване се нарушават чернодробният кръвоток и функции.

В САЩ честотата на заболяването е 1 на 679, или приблизително 400 000 болни (0,15% от населението).

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

Повече за анатомията на черния дроб може да намерите ТУК.