6. Какви са първите мерки, които можете да предприемете при съмнение за счупен глезен?

Ако се съмнявате, че сте получили счупване на глезена, потърсете по най-бързия начин лекарска помощ, като докато осъществите това прилагайте следните мерките

  • Покой: обездвижете доколкото е възможно наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане, както и намалява до известна степен болката.
  • Поставяне на ледени компреси: Поставяйте лед върху наранения глезен за 20-30 мин, на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа или нещо подобно, не го прилагайте директно върху кожата. Когато кожата под леда стане безчувствена е време да махнете ледения компрес. Ледът предотвратява засилването на подуването.
  • Превържете нараненото място с материал, с какъвто разполагате. Най-добре е да използвате еластичен бинт като превържете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.
  • Повдигнете наранения глезен нависоко. Това ограничава притока на кръв и телесни течностти и намалява отока, подуването и болката в областта.
  • Можете да приемете обезболяващи и противовъзпалителни лекарства (под различни форми, продавани най-често без рецепта в аптеките, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).

Имайте предвид, че прилагането на лед е ефективно в първите 12-24 часа. Основна мярка е да обездвижите и да осигурите покой на засегнатия глезен, за да облекчите донякъде болката и да предотвратите по-нататъшно увреждане.