3. Как се лекува навехнатия глезен?

Лечението се избира индивидуално според вида и тежестта на навяхванетол

При навяхванията от I и II степен лечението продължава с прилагането на същите мерки, описани като първи мерки в случай на глезенна увреда в т.4. Лекарят може да ви препоръча да ходите с патерици (за да отбремените глезена от тежестта на тялото) както и да носите шина (от 10 дни до 6 седмици в зависимост от тежестта на навяхването), чиято роля е да осигури покой на наранената става и да ускори заздравяването

При тежките навяхвания от III степен, при които е налице скъсване на една или повече връзки, може да се налижи извършването на операция, особено ако става въпрос за физически сктивни пациенти или спортисти). В зависимост от конкретната връзка и от времето минало от получаване на травмата, скъсаната връзка може да се зашие или възстановяването и може да се извърши с материал от собственото тяло (автографт, напр. сухожилие) или материал от донор (алографт)

И в двата случая в лечението следва рехабилитационна програма (изготвена от специалист физиотерапевт), в която основна роля играят упражнения за засилване мускулатурата на долната част на травмирания крайник. Това възстановява функцията на навехнатия глезен и играе роля за предотвратяване на бъдещи увреждания на същия.