9. Кога трябва да потърсим медицинска помощ?

Навяхване (преразтягане) или възпаление на (тендинит) Ахилесовото сухожилие същото могат да се причинят от нараняване или свръхнатоварване и могат да доведат до скъсване. Обърнете се към Вашия лекар още когато имате леки оплаквания и проблеми със сухожилието.

Особено обезпокоителни са следните ситуации:

  • Когато наличната лека болезненост и подуване се усилват по време на физическа активност, като налице няма конкретно действие, което да предизвиква внезапна болка или видно браздовидно хлътване в областта на сухожилието.
  • Все още можете да ходите и да заставате на пръсти.
  • Внезапна болка и подуване в областта на прасеца могат да са показателни за частично скъсване на Ахилесовото сухожилие в областта където то произлиза от мускулите на прасеца. В този случай, дори да можете да ходите и да заставате на пръсти, се нуждаете от преглед при специалист ортопед-травматолог. Обикновено не се налага хирургично лечение.
  • При вече диагностицирано възпаление на сухожилието (тендинит) или навяхване състоянието ви трябва да бъде проследено от лекар преди да възстановите физическата си активност за да се избегне опасността от скъсване на Ахилесовото сухожилие
  • Всяко остро настъпило нараняване, което предизвиква болка, подуване и затруднения при носене тежестта на тялото (като при ходене и стоене) може да сигнализира, че има вероятност да страдате от скъсване на Ахилесовото сухожилие. В такъв случай потърсете подходяща медицинска помощ.
  • Не закъснявайте в търсенето на лекарска помощ, тъй като по-ранното лечение води до по-добри резултати.