5. Диагностика и лечение

 

Салмонелозата се диагностицира на базата на евентуална епидемиологична анамнеза, клиничната картина и изолирането на бактериите предимно от фецес, но в някои случаи кръв, урина, храчка, гнойни рани – когато има усложнения. В храната, източник на заразата, също могат да бъдат изолирани.


При средни и тежки форми на заболяване, особено децата и изтощените възрастни, се хоспитализират. Най-важен терапевтичен проблем е рехидратирането на организма и нарушенията в електролитите. Обикновено се изписват препарати, съдържащи калций - глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства, елиминиращи токсините като медицински въглен, сашета, медикаменти за предотвратяване на обезводняването на организма и за възстановяване на електролитния баланс.

 

Антибиотците не се използват рутинно в лечението на салмонелозата, тъй като не скъсяват възстановителния период. Приложението им е наложително при тежките форми на заболяването при пациенти с придружаващи заболявания и усложнения от инфекцията.  

Препоръчва се диетичен режим, който включва прием на витамини, пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора.
 
За да избегнете заразяването със салмонела:

  • не консумирайте храни и хранителни продукти със съмнителен произход
  • съхранявайте готовата храна и продуктите в хладилник
  • избягвайте приготвянето на сладкиши и кремове с яйца, ако не се варят или изпичат добре
  • подлагайте храните от животински произход на достътъчна термична обработка
  • редовно измиване на ръцете с вода и сапун преди приготвянето на храната и преди хранене
  • измивайте старателно плодовете и зеленчуците преди да ги консумирате
  • не пийте вода от нерегламентирани водоизточници