1. Как е устроено окото?

 

Отлепването на ретината е сериозно състояние, което крие риск от загуба на зрението. Лечението е само по оперативен път. Колкото по-рано се извърши операцията, толкова по-ефективна се очаква да бъде.

 

Очната ябълка има три обвивкиВъншна - съставена от две части, склера - по-голяма част от задния й слой е непрозрачна, плътна, бяла, изградена от колагенни влакна, другата 1/6 част е роговицата – гладка, лъскава прозрачна и пропускаща обвивка, която пречупва и отразява светлината.

 

Втората обвивка също има нееднородна структура -  увеята, съдовата обвивка. Нейната предна част съдържа ириса. Задните 2/3 на увеята представляват тъмнокафява обвивка, богато кръвоснабдена и инервирана, нарича се хороидея.

 

Ретината е най-вътрешният слой на очния булбус. В нея се разполагат високо специализирани нервни рецептори, които имат свойството да улавят и преобразуват светлината в нервен импулс. Рецепторите са два вида пръчици, които осигуряват периферното и вечерното зрение, предимно черно-бяло, и колбички, съсредоточени в макулата на ретината, отговорни за централното зрение и необходими за различаването на цветовете. От ретината информация се предава по зрителния нерв към мозъчната кора, където се извършва анализ на получените данни. 

 

Повече информация за устройството на окото можете да намерите ТУК.