5. Какво е лечението?

 

Ортостатичнта хипотония не е притеснителна при младите хора, насърчава се приемът на течности и внимателното изправяне. Опасности носят синкопът – поради риск от травма, а при възрастни с ниското артериално налягане се увеличава възможността за исхемичен инсулт.

 

Лечението на ортостатизма се води преди всичко от причината за него. На първо място идват препоръките за прием на течност и солени храни в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания, създаването на навици за бавно изправяване. Редовната физическа активност подобрява сърдечнат дейност, натоварването на скелетните мускули стимулира кръвообръщението.

 

При възрастни хора е задължителна преоценката на провежданата антихипертензивна терапия, особено рискови комбинации с други медикаменти като посочените фосфодиестеразни инхибитори и нитрати.

 

При хипотония като страничен ефект от провеждано лечение, ако то не може да бъде прекратено или променено, се предприемат допълнителни мерки като гореописаните. По лекарска преценка може да се включва минералкортикоид. При диабетици е необходимо изключването на хипогликемя в случаи на симптомтика на ортостатизъм.