5. Какво е лечението на метаболитния синдром?

 

Основната цел е да се елиминират причините за метаболитните нарушения и да се предотврати развитието сърдечно-съдово заболяване. Тъй като по-голяма част от хората с метаболитен синдром са с наднормено тегло и водят заседнал начин на живот, се препоръчва редуциране на теглото чрез индивидуални програми на хранене и физическа активност. В някои случаи се изписват и медикаменти.


Провежда се детайлна консултация за ползите и вредите, които нанася консумирането на определени продукти. Обикновено се препоръчва Средиземноморската диета, която е богата на полезни мазнини с разумно съотношение между въглехидрати и белтъчини. Много проучвания показват, че хората, придържащи се към този стил хранене, много по-рядко напълняват и се наблюдава подобрение на стойностите на кръвното им налягане, холестерол и други показатели, свързани с риска от сърдечно-съдово заболяване.


Необходимият минимум физическа активност е 30 минути пет пъти в седмицата. Движението влияе на кръвното налягане, холестерола и чувствителността към инсулина на организма.

 

Хората, които са получавали сърдечни атаки, трябва да сведат нивото на общия холестерол под 5,2 mmol/l. Триглицеридите следва да се поддържат под 1,7 mmol/l. Медикамент на избот за понижение на холестерола са статините. При изолирана хипертриглицеридемия се прибягва до фибрати по лекарска преценка.  Рисковете за здравето при диабет и сърдечни пристъпи, са еквивалентни на тези само от едното или другото състояние. При всички случаи метаболитният синдром изисква терапия на липидите в кръвта.


Необходимо е кръвното налягане да се контролира под стойностите 130/80mmHg. Някои медикаменти за контрол на кръвното налягане имат и други полезни свойства, например ACE инхибиторите редуцират нивото на инсулиновата резистентност, което възпира развитието на диабет тип 2. Лекарствата, изписвани при висока кръвна захар и инсулинова резистентност имат благоприятен ефект и срещу високо кръвно налягане и концетрацията на холестерола в кръвта.

 

Метформин обикновено се използва при лечението на диабет втори тип, помага и за предпазване от диабет при хора с метаболитен синдром. То е основното средство на избор при пациенти с инсулинова резистентност, нарушен въглехидратен толеранс, затлъстяване, стеатоза на черния дроб.

Други медикаменти, повишаващи инсулиновата чувствителност са тиазолидиндионите. 

 

Медикамент за редукция на теглото е орлисатат, който намалява абсорбцията на мазнини в чревния тракт. Сибутраминът, прилаган за потискане на апетита на централно ниво, вече не се препоръчва поради сериозни странични ефекти.


Бариатричната хирургия включва методики за намаляване обема на стомаха чрез поставянето на пръстен или отстраняване част от него, както и операции за намаляване абсорбцията на хранителни вещества. Тези методики са показани за случаи на екстремно затлъстяване, където промяната в стила на живот и достъпните медикаменти не се очаква да дадат търсения ефект. Показани за бариатрична намеса са лица с индекс на телесната маса над 40 kg/m2, или над 35 с придружаващи сърдечно-съдови заболявания.

 

Лечението на обструктивната сънна апнея зависи от тежестта и. При наличеито на лека до умерена таква и консервативни подходи като отслабване, избягване на алкохол и седативни медикаменти няколко часа преди сън и заспиване в странична поза са достатъчни. При по-сериозни случаи се прибягва до по-специални средства. CPAP - continuous positive airway pressure – апаратурата е най-често използвана. Чрез маска от апарат се подава въздух под определено налягане. Положителното налягане в дихателните пътища предотвратява колапса на меките тъкани и апнеята. От значение е изборът на подходяща по размер за всеки индивидуално маска. Някои апарати работят с фиксирано налягане, други предоставят възможността за дозирането му според нуждите. Още по-прецизни са апаратите с променливо налягане във фазата на вдишване и издишване - Bi-level РАР.