4. Какви са усложненията от метаболитен синдром?

 

Метаболитният синдром е патологично състояние, което е предшественик на диабета и сърдечно-съдовите заболявания - две от най-често срещаните хронични заболявания днес. Това прави метаболитния синдром социално значим проблем за обществото.


Метаболитният синдром повишава риска от диабет тип 2, по-често срещания диабет, с 9 до 30 пъти. Според различните проучвания рискът от развитие на сърдечни заболявания при метаболитен синдром нараства между 2-4 пъти.

Метаболитният синдром води до натрупване на мазнини в черния дроб, което предразполага  към стеатоза, неалкохолен стеатозен хепатит и цироза. Бъбреците също могат да бъдат засегнати от диабета и високото артериално налягане. Дори микроалбуминурията е разглеждана от някои организации като диагностичен критерий.

Обструктивна сънна апнея е състояние наблюдавано при затлъстяване, предимно при мъже, но се среща и при жени. Екстремното затлъстяване не само става причина за появата и от една страна, а от друга, активното лечение на сънната апнея е от значение за корекция на метаболитния синдром.,

 

Синдром на поликистозните яйчници може да бъде открит при метаболитен синдром. Много често при него има инсулинова резистентност и наднормено тегло или затлъстяване, нарушения във въглехидратния толеранс. Може обаче и да не се придружава от метаболитни отклонения.