5. Каква е диагностиката и лечението?

 

Най-високо информативно е хистологичното изследване. За целта се провежда биопсия. Отчитат се редица морфологични фактори, характерни за злокачественост – форма, размери на ядро и клетки, промяна в оцветяването с различни лабораторни багрила, особености в подреждането на клетките, белези за деленето им и др.

 

За отстраняването на левкоплакията се прибягва до оперативна намеса, криоаблация, лазертерапия. Възстановяването е бързо. Налага се обаче редовно наблюдение поради изразена склоност към рецидивиране.

 

Консервативна терапия е опитвана с ретиноиди, производни на витамин А. Резултатите от този поход са противоречиви, а и се налюдават странични ефекти. Препоръчва се приемът на витамин с хранителни продукти, богати на бета-каротен – предимно жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, но и листни такива. Необходимо е прекратяване употребата на тютюн и алкохол и поддържането на добра хигиена на устната кухина, своевременно лечение и профилактика на гъбичните инфекции.

 

При имунен дефицит, какъвто наблюдаваме при СПИН, възниква т.нар „космата” левкоплакия – с неравна повърхност, понякога болезнена. Счита се за резултат от инфекция с вируса на Ебщайн Бар. Лекува се с антиретровирусни медикаменти.