1. Какво е жълто тяло?

 

Жълтото тяло се образува от пукнат фоликул след отделянето на яйцеклетката при овулация. Представлява временна жлеза с вътрешна секреция, продуцира стероидни хормони с водещо значение на прогестерона. Функцията на жълтото тяло е да подготви маточната лигавица за имплантация на оплодената яйцеклетка в нея и осигуряване хранителни вещества за бъдещия ембрион.

 

Жълтото тяло се формира от размножаването на клетките на пукнатия при овулацията фоликул. Постепенно се развиват кръвоносните съдове към тялото. То нараства по размери до 1,2 -2 см. и при ехографско изследване се вижда как изпъква над овала на яйчника. Към 7-8 ден след овулацията се измерва най-високата му активност, изразяваща се в отделяне на прогестерон и в по-ниска степен естрогени.

 

След 12-14 ден при липса на оплождане на яйцеклетктата жълтото тяло търпи обратно развитие. Клетките му намаляват и се заменят от съединителна тъкан. 45 дни след като фоликулът е отделил яйцеклетката на негово място се образуват бели тела. 

 

При забременяване се оформя жълтото тяло на бременността. То позволява имплантация на яйцеклетката и последващите промени в маточната стена, необхоидими за образуване на плацентата и изхранването на ембриона, контролира маточния контрактилитет. При бременност през третия лунарен месец активността на жълтото тяло постепенно започва да спада. След този период продукцията на прогестерон се поема от вече оформената плацента.

2. Какво е киста на жълтото тяло?

 

Кистите на жълтото тяло се наричат функционални. Те могат да се образуват от периода на първата менструация до климакса при жената. Получават се и при наличие на бременност. Възникването им се дължи на дефекти на лимфната и кръвоносна система, при което се получава събиране на течност в жълтото тяло. Прием на медикаменти, особено на хормонални препарати, също може  да доведе до образуване на кисти. Влияят условия на околната и работна среда, продължителен стрес, оскъдно хранене, полово преносими инфекции, които засягат маточните тръби.

 

Кистата на жълтото тяло представлява образувание с размер от 2-7 см в диаметър с уплътнени стени. В повечето случаи съдържанието на кистата е светло или кръвенисто, вътрешната повърхност – гладка, жълта.

 

След овулацията фоликулът не се изпълва с фоликуларни клетки, а с течност. Киста с размер под 3 см. в диаметър се определя като кистозно жълто тяло. Големите кисти на жълтото тяло не отделят хормони. При обратното развитие съдържанието им се резорбира, размерът намалява и впоследствие се образува бяло тяло. В редки случаи кистата остава. 

3. Какви са признаците за наличие на киста на жълтото тяло?

В повечето случаи оплаквания липсват. Рядко се чувства тъпа болка ниско долу в корема към кръста, която се получава от разтягането на капсулата на яйчника.

 

Нарушеният менструален цикъл и кръвотеченията между менструалното кървене също могат да са признак за наличие на киста.

Рядко кистата достига размери, позволяващи палпирането и през коремната стена.

 

По време на бременността също могат да се наблюдават т.н. функционални кисти. В случая, предвид произлизането и от жълтото тяло, тя ще остане до края на третия лунарен месец, когато функцията на тялото ще бъде поета от плацентата.

 

Съществува риск от разкъсване на кистата. При това настъпва кръвоизлив, съпроводен от силна болка в корема, гадене, повръщане, покачване на телесната температура. Друго възможно усложнение е торзията (усукването) на яйчника около кръвоносните съдове и лигаментите, които го поддържат. Това обуславя нарушено кръвоснабдяване и е свързано със силна болка и обща симптоматика като гадене, повръщане, фебрилитет при усложнения. Състоянието налага неотложна оперативна намеса. 

4. Как се открива кистата?

 

При ехографско изследване се установява големината, формата и особеностите на повърхността на яйчника, описват се размерите и структурните особености на налични формации, кисти. При наличие на киста нейното развитие се наблюдава в продължение на три месеца през първата половина на менструалния цикъл. Провежда се уринен или серумен тест за бременност.

 

В случаите на диагностични затруднения се пристъпва към по-детайлни образни изследвания като ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография. В диференциално диагностичен аспект се изследват и туморни маркери (СА-125)

5. Какво е лечението на кистата на жълтото тяло?

 

Обикновено функционалните кисти търпят спонтанна обратна еволюция и не налагат активна намеса.

 

Лечението е оперативно в случаите на кръвоизливи и силни болки. Понастоящем операцията се извършва чрез лапороскопия, при която разрезите и загубата на кръв са минимални. Към оперативно лечение се прибягва и при липса на резорбция на кистата и данни за растеж или морфологична динамика.

 

Провежда се хистология на материал от кистата за изключване на злокачествен процес. За контрол над овулацията и профилактика на кисти на жълтото тяло се провежда и лечение с контрацептив по лекарска преценка.