2. Какво е киста на жълтото тяло?

 

Кистите на жълтото тяло се наричат функционални. Те могат да се образуват от периода на първата менструация до климакса при жената. Получават се и при наличие на бременност. Възникването им се дължи на дефекти на лимфната и кръвоносна система, при което се получава събиране на течност в жълтото тяло. Прием на медикаменти, особено на хормонални препарати, също може  да доведе до образуване на кисти. Влияят условия на околната и работна среда, продължителен стрес, оскъдно хранене, полово преносими инфекции, които засягат маточните тръби.

 

Кистата на жълтото тяло представлява образувание с размер от 2-7 см в диаметър с уплътнени стени. В повечето случаи съдържанието на кистата е светло или кръвенисто, вътрешната повърхност – гладка, жълта.

 

След овулацията фоликулът не се изпълва с фоликуларни клетки, а с течност. Киста с размер под 3 см. в диаметър се определя като кистозно жълто тяло. Големите кисти на жълтото тяло не отделят хормони. При обратното развитие съдържанието им се резорбира, размерът намалява и впоследствие се образува бяло тяло. В редки случаи кистата остава.