1. Какво е жълто тяло?

 

Жълтото тяло се образува от пукнат фоликул след отделянето на яйцеклетката при овулация. Представлява временна жлеза с вътрешна секреция, продуцира стероидни хормони с водещо значение на прогестерона. Функцията на жълтото тяло е да подготви маточната лигавица за имплантация на оплодената яйцеклетка в нея и осигуряване хранителни вещества за бъдещия ембрион.

 

Жълтото тяло се формира от размножаването на клетките на пукнатия при овулацията фоликул. Постепенно се развиват кръвоносните съдове към тялото. То нараства по размери до 1,2 -2 см. и при ехографско изследване се вижда как изпъква над овала на яйчника. Към 7-8 ден след овулацията се измерва най-високата му активност, изразяваща се в отделяне на прогестерон и в по-ниска степен естрогени.

 

След 12-14 ден при липса на оплождане на яйцеклетктата жълтото тяло търпи обратно развитие. Клетките му намаляват и се заменят от съединителна тъкан. 45 дни след като фоликулът е отделил яйцеклетката на негово място се образуват бели тела. 

 

При забременяване се оформя жълтото тяло на бременността. То позволява имплантация на яйцеклетката и последващите промени в маточната стена, необхоидими за образуване на плацентата и изхранването на ембриона, контролира маточния контрактилитет. При бременност през третия лунарен месец активността на жълтото тяло постепенно започва да спада. След този период продукцията на прогестерон се поема от вече оформената плацента.