1. Какво представляват камъните в простатната жлеза?

 

Образуването на камъни в простатната жлеза е здравословен проблем, по-чест при мъже след 50 годишна възраст.  Конкрементите представляват калцификати около органично ядро, обозначавани още като corpora amylacea.  

 

В зависимост от мястото на образуването си камъните се делят на първични (истински) и вторични (лъжливи). Първичните отлагания се формират в самата простатна жлеза, а вторични се образуват извън жлезата (най-често в пикочните пътища) и попадат в нея чрез комуникиращи през уретрата.

 

Големината на камъните обикновено е 4-5 мм, но могат да бъдат и с по големи размери. Камъните в простатата обикновено се локализират в близост до изходните канали на жлезата, като рядко са единични, а броят им дори може да надхвърли 100.

2. Каква е причината за образуването им?

 

Една от най-честите причини за образуване на седименти в жлезата е прекаран простатит, който не е лекуван правилно. По време на възпалителния процес, ексудат и олющените епителни клетки от каналите на жлезата  формират органичните ядра на камъните, около които се натрупват минерални отлагания.

 

Друга предпоставка за формиране на камъни в простатата е задържането на простатния секрет, което често се наблюдава при по-възрастните мъже. За последното се допуска и значението на доброкачествената хиперплазия на простатата, която не позволява освобождаването на секрета, а застоят му е свързан с образуването на вкалцявания. 

3. Какви са симптомите?

 

В началото камъните в простатата са съвсем малки и не предизвикват никакви симптоми, но постепенно размерът им се увеличава и твърдият седимент може да травмира жлезата или уретрата при попадане в нея, да създаде условия за наслагване на инфекция, дори абсцес, да предизвика атрофията и.

 

При възпаление се появят болки в простатата, затруднения и дискомфорт при  уриниране, подобно на оплакванията при хипертрофия на жлезата – слаба и прекъсната струя, недоизпразване на пикочния мехур, чести микции. С попадане на конкремент в уретрата са възможни болка, парене, кръв в урината до запушване на пикочния канал. Възможна е тъпа болка в перинеалната област и ануса, засилваща се при дефекация.

 

Макар и  по-рядко отражения има и върху половия акт - болка, наличие на кръв в спермата, което потиска и либидото. Камъни в простатата, в съчетание с други заболявания на жлезата могат да предизвикат  дефект в задържането на урината и неволно изпускане. Ако някой от камъните запуши канала на простатната жлеза, оттокът на секрета се затруднява, с това и този на семенните мехурчета, настъпва застоен везикулит, образуват се ретенционни кисти.

4. Какви са диагностиката и лечението?

 

В началните стадии заболяването обикновено протича без симптоми, което затруднява ранното му диагностициране и бързото му лечение. 

Камъните в простатната жлеза най-често се откриват случайно при профилактични прегледи на жлезата или по повод дизурични смущения чрез ректално туширане, при рентгеновото или ехографско изследване на жлезата и пикочния мехур.

 

В случаите, когато заболяването протича без проявата на симптоми не се провежда лечение. При слабо изразени субективни оплаквания се назначава симптоматична терапия, която да премахне дискомфорта. Най-често се прилагат антивъзпалителни (уроантисептици и антибиотици) и болкоуспокояващи (аналгетици) препарати.

 

Според специалистите е необходимо да се лекува основното заболяване, което е довело до формиране на камъни. Плътно фиксирани камъни, разположени в близост стената на пикочния мехур и запушващи пикочния канал се отстраняват оперативно.