3. Какви са симптомите?

 

В началото камъните в простатата са съвсем малки и не предизвикват никакви симптоми, но постепенно размерът им се увеличава и твърдият седимент може да травмира жлезата или уретрата при попадане в нея, да създаде условия за наслагване на инфекция, дори абсцес, да предизвика атрофията и.

 

При възпаление се появят болки в простатата, затруднения и дискомфорт при  уриниране, подобно на оплакванията при хипертрофия на жлезата – слаба и прекъсната струя, недоизпразване на пикочния мехур, чести микции. С попадане на конкремент в уретрата са възможни болка, парене, кръв в урината до запушване на пикочния канал. Възможна е тъпа болка в перинеалната област и ануса, засилваща се при дефекация.

 

Макар и  по-рядко отражения има и върху половия акт - болка, наличие на кръв в спермата, което потиска и либидото. Камъни в простатата, в съчетание с други заболявания на жлезата могат да предизвикат  дефект в задържането на урината и неволно изпускане. Ако някой от камъните запуши канала на простатната жлеза, оттокът на секрета се затруднява, с това и този на семенните мехурчета, настъпва застоен везикулит, образуват се ретенционни кисти.