5. Какво е лечението на първичната билиарна цироза?

 

Основното лечение е това с уродезоксихолева киселина. Тя намалява абсорбцията на жлъчни киселини и секрецията на едногенни такива. Смята се, че има модулиращ ефект по отношение възпалителните промени в ранните фази на заболяването. Приложението и е показано именно тогава. С нея не се постига дефинитивно лечение, но прогресията на заболяването се забавя. Опитвано е цитостатично лечение за контрол над автоимунния процес, но до този момент не са постигнати задоволителни резултати. Чернодробната трансплантация е метод на избор при достигането на циротичния стадий.

 

Хепатопротективно но и с ефект върху холестазата действие има и S –аденозил - L-метионинът (Ademetionin, Transmetil), прекурсор на глутатиона (мощен антиоксидант). Други хепатопротектори e силимаринът (Legalon®, Carsil®), принадлежащ към групата на флавоноидте – с антиоксидантно и подпомагащо регенеративните процеси в черния дроб действие.

 

Симптоматичното лечение е насочено към овладяване на сърбежа по кожата – с липидо-понижаващите средства холестирамин и холестипол, с рифампин, антихистаминови препарати или локални средства с линолин, ментолов спирт. При чернодробните заболявания има дефицит на витамините от група В и те се прилагат нерядко под формата на вливания, последвани от перорална терапия. Витаминният дефицит се коригира с витамин Д, съчетан с калций, витамин А, К и Е по лекарска преценка.