1. Какви са симптомите на заболяването?

 

Първичната билиарна цироза е с бавна прогресия. Години наред могат да липсват каквито и да било оплаквания или да са налице неспецифични такива като хронична умора, отдавана на съпровождащи заболявания, професионални ангажименти и др. Не рядко диагностицирането е по повод случайно установена повишена алкална фосфатаза – ензим, показателен за застой в жлъчните пътища.

 

Водещи симптоми на заболяването са лесна уморяемост, общо неразположение, тежест в дясното подребрие, сърбеж по длани и стъпала, гърба, впоследствие разпространяващ се и по цялото тяло, обикновено засилващ се нощно време с влошаване на съня и работоспособността през деня. Кожата загрубява, пигментира се, с влошаването на холестазата и повишаването на серумния билирубин се появява и жълтеница. В областта на клепачите се явяват ксантелазми – плоски надигнати жълтеникави образувания, бележещи хиперхолестеролемията. Рядко повишението на липидите се асоциира и с ксантоми по екстензорните ставни повърхности, основно лактите.

 

С напредване на заболяването и оформянето на цироза на черния дроб, се появяват т.нар съдови звезди по горната половина на тялото – паяковидни червеникави образувания, които избледняват при натиск, зачервяване на дланите и стъпалата, с декомпенсацията на цирозата започва събирането на течност в коремната кухина (асцит), появата на отоци по крайниците, нарушава се работоспособността, концентрацията.