2. Какви са причините за болки в скроталната област?

Познати са няколко състояния, водещи до болка в тестисите. Някои от тях изискват бързо предприемане на медицинска помощ и справяне с проблема с цел запазване на функциите на тестисите.

Торзия или усукване на тестиса - усукването на тестисите в скротума води до влошаване на кръвоснабдяването им (заради усукването кръвоносните съдове на семепровода се притискат). Когато кръвоснабдяването е нарушено за дълго, това води до увреждане на тъканите на тестиса. Състоянието изисква неотложна медицинска помощ и компетентно мнение на лекар веднага. Торзия обикновено се получава, когато тестисът не е нормално прикрепен или поставен в скротума. Дължи се на усукване на семенната връв на тестиса, при което той виси свободно в скротума. Състоянието впоследствие се съпровожда с кръвоизливи и поява на болка. По-често усукване се получава на левия тестис. По изключение се получава и на двата. Състоянието се среща най-често при момчетата, между 7 и 18-годишна възраст. Възможно е да се прояви и при по-възрастни мъже до 30 години, но това са редки случаи. Често се наблюдава и по време на неонаталния период след раждането на бебето. Изключение е да се получи при травма.

 

 

Епидидимит - Това е възпаление на епидидимита вследствие на инфекция. Заболяването засяга  възрастните мъже във възраст между 19 и 40 години. При сексуално активните мъже най-честите причинители за инфекция са микроорганизмите Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae. При по-младите момчета и по-възрастни мъже инфекцията се развива вследствие на попадане на бактерията Escherichia coli в отделителната система. Обикновено инфекцията при тези две групи се дължи на индивидуални особености на половата система.


Травма - всяка една травма или нараняване на тестисите е свързана с изпитване на болка и дискомфорт. Най-често травма на тестисите се получава при неочакван инцидент (~85 %), срещано при спортуващите, както и при директен удар в областта, пътна катастрофа и дейности като яздене, каране на велосипед и др. В повечето случаи болката отминава от само себе си след определен период от време. По изключение инцидентът може да наложи неотложна медицинска помощ. Руптурата на тестиса е сериозно нараняване на тестиса, при което са засегнати тъканите около него. Често състоянието е придружено от събиране на кръв около  тестиса – хематоцеле.

При ингвиналната херния се забелязва наличие на издутина в скротума. Случва се при дефект – отвор в тъканите, които отделят червата и слабините. В този отвор навлиза част от червото, което достига скротума. При преглед се  забелязва подутина в кожната торбичка. Възможно е състоянието да е съпроводено с подуване и болка.

Орхит - представлява възпаление на тестиса вследствие на инфекция, най-често на вируси и от паротит (заушка). От заушка боледуват най-често деца до 10-годишна възраст. В редки случаи орхитът може да е причинен от бактериална инфекция.

Камъни в бъбреците - по изключение болката в тестисите може да се появи в резултат на попадане на камъни от бъбреците и пикочните пътища  в слабините.

 

Тумор - въпреки че при туморите не се изпитва болка, тази вероятност не може да се изключи напълно. По изключение процесът е свързан с изпитване на болка и дискомфорт в скротума.