1. Как е устроен скротумът?

Болката или дискомфортът, които се изпитват в областта на единия или двата тестиса може да произхожда от самия тестис или други състояния, които засягат скротума, слабините или корема. Известни са няколко състояния, които предизвикват болка в тестисите, чието разпознаване е важно и налага консултация със специалист, за да се избегне влошаване на функциите им при опасните.

Тестисите са част от мъжката репродуктивна система. В тях се образуват сперматозоидите и мъжкият полов хормон тестостерон.
Тестисите се намират в кожно образувание, наречено скротум, което ги задържа подобно на торбичка, извън тялото. Скротумът се разполага между пениса и ануса. Размерите на тестисите при възрастния мъж са равни на големи маслини. По принцип нормално е единият тестис да се намира малко по-ниско от другия в скротума.

Върху задния ръб на тестисите се намира епидидимисът или надсеменникът. Той има тръбовидна структура с форма на полулуние. Различават се глава, тяло и опашка. Епипидимисът осигурява канал за предвижване на сперматозоидите от тестиса към семепровода.

Семепроводът е чифтен орган. Представлява мускулна тръба с дължина около 50 см, която достига простатната жлеза. Семепроводът тръгва от опашката на епидидимидиса, изкачва се заедно с артерията, вената и нерва на съответния тестис, навлиза в коремната кухина през вътрешния ингвинален пръстен и се насочва към пикочния мехур. Отваря се в простата. 

Семепроводът пренася сперматозоидите от епипидимиса до уретрата. Участва във формирането на семенната течност.