5. Какво е лечението на синдрома на неспокойните крака?

 

Лекуването на причината за симптомите като недостиг на желязо или периферната невропатия, значително облекчавата оплакванията. Дефицитът на желязо може да се корегира с хранителни добавки, съдържащи желязо. Такива, обаче трябва да се приемат само под лекарски контрол и след лабораторно измерване на нивата на желязо в кръвта.


Ако пациента има синдром на неспокойните крака, който не се свързва с друго заболяване, лечението се фокусира около промени в начина на живот и ако те не помогнат – медикаментозно лечение.


Медикаментозното лечение на синдрома на неспокойните крака включва:

  • лекарства прилагани при болестта на Паркинсон – те често се прилагат за лечение на синдрома на неспокойните крака. Страничните ефекти от тези лекарства са леки и включват гадене, замайване, умора. Важно е да се отбележи, че при страдащите от синдрома на неспокойните крака не се наблюдава увеличен риск от развитие на болестта на Паркинсон, повече от колкото на другите хора.
  • опиоидни лекарства се прилагат при средни и тежки симптоми, но в по-големи дози водят до пристрастяване
  • мускулни релаксанти и приспивателни – лекарства от класа на беноздиазепините могат да спомогнат за по-лесното заспиване вечер. Те, обаче не елиминират неприятните усещаня в краката и могат да причинят сънливост през деня.
  • лекарства прилагани при епилепсия


Може да е необходимо да се опитат няколко лекарства, докато се уточни правилното лекарство (или лекарствена комбинация) и точната доза за всеки пациент. По време на терапията може да се наблюдава феномен на „изчерпване на ефекта” на лекарствата, след като известен период от време успешно са облекчавали симптомите. В такива случи те се сменят с друго лекарство.

 

Повечето от медикаментите за лечението на синдромът на неспокойните крака не са подходящи по време на бременност. Симптомите обикновено са най-тежки през първия триместър и тогава могат да се предпишат някои обезболяващи.


Трицикличните антидепресанти и някои лекарства против гадене влошават заболяването и е необходимо да се избягват, но когато трябва да се приемат, те могат да се комбинират с медикаменти облекчаващи симптомите в краката.