1. Кои хормони влияят на репродуктивния процес при мъжете?

 

Хипотламусът е част от мозъка, съдържаща много ядра с разилчни функции. Една от най-важните му функции е да свързва нервната система с ендрокринната, чрез връзката си с хипофизната жлеза (хипофизата). От многото хормони, които отделя хипоталамуса, един е особено важен за репродуктивния процес – гонадотропин-релийзинг хормона. Неговото действие е да стимулира секрецията лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон от предния дял на хипофизата. Секрецията на гонадотропин-релийзинг хормона от хипоталамуса се влияе от стреса, физическите упражнения, начина на хранене, нивата на циркулиращите в кръвта полови хормони, лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон.

 

Хипофизата е един от основните ендокринни органи при човека. Тя секретира множество хормони, които контролират отеделянето на хормони от другите ендокринни жлези. Лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон, които тя отделя, под влиянието на хипоталамуса, при мъжа регулират функциите на тестисите. Лутеинизиращият хормон стимулира продукцията на тестостерон в Лайдиговите клетки, намиращи се в тестиса, а фоликулостимулиращия хормон стимулира продукцията на сперма (сперматогенезата). Последният е отговорен за инициацията на сперматогенеза в началото на пубертета, а при възрастни неговата роля е да я поддържа в нормални нива.

 

Трети хормон на хипофизата, наречен пролактин, има също важна роля за репродуктивния процес. Пролактинът се отделя от предния дял на хипофизта, под влияние на веществото допамин. Той стимулира образуването на майчино мляко по време на бременност и лактацията при жените, но неговата функция при мъже е по-малко ясна. Смята се, че повишава концентрацията на рецепторите за лутеинизиращ хормон в Лайдиговите клетки и по този начин спомага за поддържане на нормални или високи нива на тестостерон. Също така усилва ефектите на мъжките полови хормони върху разтежа и секрециите на допълнителните мъжки полови жлези (простата, семенните мехурчета). Нормалните нива на пролактин са важни за поддържането на либидото.

 

Тестостеронът се произвежда в тестисите, в т.н. Лайдигови клетки. При мъжете има ключова роля в развитието на мъжката полова система  и вторичните полови белези като повишена мускулна и костна маса и увеличено окосмяване. Също така, тестостеронът стимулира сперматогенезата и участва в поддържането на либидото.