8. Какво е разстройство с периодично движение на крайниците?

 

Разстройството с периодично движение на крайниците е състояние характеризиращо се с повтарящо се мърдане, трепване и други движения на краката и се проявява само по време на сън. Движенията са ритмични и се повтарят на всеки 20-40 секунди. Заболяването намалява пълноценността на съня и причинява прекалена сънливост през деня и намаляване на концентрацията.

 

Състоянието се различава от синдрома на неспокойните крака. Около 80% от хората със синдром на неспокойните крака имат разстройство с периодично движение на крайниците, но обратното не е вярно. При второто заболяване не се среща чувството на дискомфорт и желание за движение на краката, както при първото.

 

Разстройството с периодично движение на крайниците може да е първично или вторично. Причината за първичната форма не е известна. Вторичната форма се причинява от редица заболявания като диабет, недостиг на желязо, тумор или травма на гръбначния мозък, сънна апнея, нарколепсия (увеличена сънливост и непреодолимо желание за сън по време на будно състояние), анемия, уремия (събиране на отпадъчни продукти в кръвта поради нарушения в бъбречната функция), рязко спиране на употребата на медикаменти като бензодиазепини, барбитурати и други.

 

За лечението се прилагат лекарства против болестта на Паркинсон, антиконвулсанти, бензодиазепини и опиоиди. Терапията не излекува заболяването, но значително намалява симптомите. Болните от разстройство с периодично движение на крайниците трябва да избягва продукти съдържащи кофеин като кафе, шоколад, чай, както и някои газирани напитки. Също така много антидепресанти влошават симптомите на заболяването.