3. Какво представляват кошмарите?

 

Кошмарите са лоши сънища, в които сънуващия има усещане за опасност или заплаха. Настъпват по време на REM-фазите на съня. Не знае каква е точната причина за тях. Началото им се свързва с недоспиване,  тревожност, депресия или стрес, причинен от смяна на работа или травматизиращо събитие (кошмарите могат да са признак за пост травматично стресово разстройство). Приема на антидепресанти, лекарства за лечението на болестта на Паркинсон, приспивателни, наркотици (амфетамини, кокаин), както и рязкото спиране на тези и други медикаменти, наркотици или алкохол може да предизвикат кошмари. Болните от психични заболявания и хората, в чиито семейства има други страдащи от тревожните сънища са в повишен риск от поява на кошмари

.

Когато човек страда от кошмари се събужда през нощта със следните симптоми:

  • чувство за страх, тъга, срам
  • спомен за плашещ сън – спомена за сън е основен признак, по който се различават кошмарите от нощните страхове
  • учестена сърдечна честота (тахикардия)
  • учестена дихателна честота (тахипнея)
  • изпотяване

 

Пациентите също така съобщават за безсъние, лесно събуждане от сън и за наличие на тревожно (травматизиращо) събитие в миналото.

Намаляването на качеството и количеството на съня в следствие на продължителното сънуване на кошмари може да има редица здравни последици като сърдечни заболявания, задълбочаване на тревожността, депресия и затлъстяване.

 

Когато кошмарите са продължителни и нарушават нормалния начин на живот, трябва да се потърси лекарска помощ. Първото, което трябва да изключи лекаря е дали не са симптом на по-сериозно заболяване. Ако се причиняват от медикамент, прилаган за лечението на друга болест, при възможност, той може да се спре, смени или неговата доза да се коригира. Поведенческа или друг вид психотерапия, техниките за релаксация, поддържане на добра хигиена на съня и редовни физически упражнения се спомагат за успешното намаляване на стреса и тревожността.