1. Нощно напикаване и бруксизъм

 

Бруксизмът е неволево търкане (скърцане) на зъбите по време на сън, което засяга 10 до 20% от населението. Страдащите от бруксизъм обикновено не знаят, че имат този проблем. Началото на болестта е най-често между 17 и 20-тата година от живота и се оправя от само себе си към 40-годишна възраст. Проявява се с еднаква честота при мъже и жени. В много случаи диагнозата се поставя по време на преглед при зъболекаря, който открива леки увреди на зъбите. По принцип не се предписва лечение, но в тежки случаи може да се използва гумен протектор за зъбите (назъбник). Препоръчват се методики за справяне със стреса, тъй като вредния навик, най-често е проява на прекомерно психическо напрежение.

 

Нощно напикаване (enuresis nocturna) е парасомния характерна за младата възраст. Преди 5-6-годиншна възраст може да се счита за нормална. Обикновено напикаването спира от само себе си след тази възраст, като се запазва при 1% до 3% от случаите и е още по-рядко срещано в по-късна възраст. При възрастни нощното напикаване може да бъде първично или вторично (т.е. се дължи на друго заболяване). Първичното напикаване често се дължи на анатомични аномалии в урогениталния тракт, които могат да се открият при преглед при уролог. Важни причини за вторичната форма са емоционални нарушения, инфекции на пикочните пътища, заболявания на долната част на гръбначния мозък.

 

Лечението на напикаването при деца се състои в намаляване на приема на течности вечер както и на шоколад, газирани напитки и други. Децата трябва да уринират преди лягане. Много успешно се прилагат аларми за напикаване. Те звънят или вибрират, когато детето започва да се напикава.Това е най-ефективното лечение.Те събуждат детето, и създават навик на събуждане, когато е необходимо да се уринира. Продават се в аптеките без предписание. В лечението могат да се включат медикаменти потискащи нощното производство на урина (агонисти на анти-диуретичния хормон), намаляващи тонуса на мускулатурата на пикочния мехур (антихолинергични) и някои антидепресанти. Същите медикаменти, се прилагат и при лечението на възрастни с нощно напикаване. При възрастните е важно да се изключат други заболявания, изброени по-горе, като причина за напикаването. Поведенческа и други видове психологическа терапия са от полза при справяне с проблема. Изграждането на някои навици спомагат за контролирането на проблема - ограничаването на приема на течности след обяд и вечер, ходене до тоалетна през няколко часа, събуждане през нощта за да се уринира ако има нужда, използването на аларма за нощно напикаване и други.