3. Какво лечение се прилага при хроничния тазов болков синдром?

 

Някой пациенти усещат засилване на симптомите при прием на определени храни (например пикантни) или на алкохол и избягването им може да е от полза за тези пациенти. Депресията, стреса и тревожността също се свързват с влошаване на симптомите и предприемането на мерки за редуцирането им води до подобряване на състоянието на болните.

 

Някои спортове, каране на колело, яздене на кон могат да утежнят или да се свържат с поява на симптоми и в такива случаи практикуването им трябва да бъде преустановено. Физиотерапията, т.н. седящи бани (прилагани и за лечение на хемороиди), масажи на простата, йога, акупунктура и когнитивна поведенческа терапия могат да помогнат на пациентите да редуцират или поне контролират симптомите си.

 

Не съществува лекарство което да излекува хроничния тазов болков синдром, но терапията състояща се от един или повече медикамента, спомага за значителното облекчаване на симптомите при множеството от случаите. Лекарствената терапия на хроничния тазов болков синдром включва използването на много класове медикаменти като антибиотици (използването им е противоречиво), противовъзпалителни средства, алфа блокери, хормонална терапия, фитотерапия(кверцетин, сао палмето), аналгетици, мускулни релаксанти и други.

 

Хиругичните интервенции са крайна мярка в лечението на хроничния тазов болков синдром и обикновено се прилагат в случаите на обструкция (запушване) на долните пикочни пътища или абцес на простатата.