4. Как се поставя диагноза хроничен бактериален простатит?

 

При съмнение за остър простатит, вашият лекар ще ви направи пълен преглед и ще ви назначи кръвни изследвания. За октриването на конкретния причинител на инфекцията на простатата се дават урина и/или еякулат (семенна течност) за микробиологично изследване.

 

Урина за микробиологично изследване се взима по метода на Meares и Stamey за доказване на хроничен простатит чрез „пробата с четирите чаши”. Теста се извършва като пациента уринира 10 ml. урина в стерилен съд, ново уриниране в стерилен съд на средна порция 10 ml. урина, следва ректално масажиране на простатата, като пациента държи пред уретрата стерилен съд, където накапва известно количество простатен секрет, след масажа пациента уринира останалата урина в четвърти стерилен съд. Събраните четири проби се изпращат за микробиологично изследване. Така се получава микробиологичен резултат от три органа: в първа проба урина от уретрата, във втора проба урина от мехура, в трета простатен секрет и в четвърта проба урина с простатен секрет.

 

На мъже с повтарящи се инфекции на уринарния тракт трябва да се направи рентгеново изследване на корема и венозна урография за да се изключат сктурктурни проблеми (стеснения на уретрата, травма) или камъни в бъбреците.