5. Какво е лечението на острия простатит?

 

За лечението на остър бактериален простатит се използват антиботици от групите на  хинолоните, втора или трета генерация цефалоспорини, комбинации от пеницилини и аминогликозиди. Ако пациентът е в тежкко състояние, в началото приема на антибиотци може да бъде венозен, а при подобрение да се премине на прием на антибиотиците през устата. Лечението на остър простатит продължава около 2-4 седмици.

 

Пациенти, които не отговарят на терапията, трябва да се прегледат за развитието на простатен абцес (събиране на гной). Това е рядко усложнение на острия простатит, най-често се проявява при пациенти с нарушена имунна система, страдащи от диабет, продължително катетризирани болни и други.

При задръжка на урината може да се наложи вкарването в пикочния мехур на малък по размер катетър (Фолей катетър), който осигурява оттичането на урината до овладяването на острото възпаление. Ако поставянето на  Фолей катетър е прекалено болезнено или некомфортно за пациента, може да се постави супрапубичен катетър – малка тръба (катетър) се вкарва над нивото на тазовите кости и достига до пикочния мехур и по нея се оттича урината от него.

 

Отговорът на лечение обикновено е добър и прогнозата за пациентите с остър простатит е благоприятна. При малка част от случаите, с масивна инфекция, се наблюдава намаленa жизненост и оплодителна способност на спермата на болните.