1. Какво представлява гастритът?

 

Гастритът представлява възпалителение на стомашната лигавица. Развива се в резултат на остро (краткотрайно) или хронично (продължително) въздействие на увреждащи фактори и се дели съответно на остър и хроничен гастрит.

 

До сега връзката между хистологичните данни (материал взет чрез биопсия), данните от ендоскопски изследвания на стомаха и симптомите на пациента не е изяснена до край. Хора, страдащи от гастрит могат да изпитват болка или дискомфорт в горната част на корема, както и други оплаквания, но много хора с гастрит нямат никакви симптоми и дори не знаят за заболяването си. Често диагнозата се поставя след гастроскопия по други причини.

 

Терминът гастрит понякога грешно се използва за да опише болка и дискомфорт в горната част на корема, но тези оплаквания могат да се причинят от редица други болести. Много хора с тези симптоми, всъщност нямат гастрит. За гастрит се говори само, когато се докаже чрез изследване възпаление на стомашната лигавица.

2. Какви са причините за развитие на остър гастрит?

 

Острият гастрит представлява остро възпаление на стомашната лигавица, което най-често завършва с оздравяване. Синоними на острия гастрит са остър ерозивен гастрит и остър хеморагичен гастрит.

 

Причините за появата на остър гастрит са:

 • остра инфекция с бактерия Helicobacter Pylori. Инфекции с други организми рядко настъпват в силно киселнната среда на стомаха, но при възрастни, болни от СПИН, алкохолици и други  може да настъпят инфекции и със стрептококи, Esherichia Coli, Proteus, Haemuphilus и други
 • медикаменти от класа на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен и други
 • употреба на медикаменти от класа глюкокортикоиди не предизвиква пряко гастрит, но увеличава риска от развитие на такъв при едновременното им приемане с лекарства от гореспоменатия клас
 • употреба на алкохол
 • корозивни агенти
 • чернодробни заболяваня
 • стрес от оперативни интервенции, обширни изгаряня, шок, сепсис, дихателна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и други
 • уремия (интоксикационен синдром настъпващ при влошена бъбречна функция)
 • автоимунни заболяваня
 • други болести на храносмилателния тракт като болест на Крон, пернициозна анемия

3. Какви са симптомите на остър гастрит?

 

В зависимост от степента на заболяването, болните с остър гастрит се оплакват от:

 • болки и дискомфорт (парене, тежест) в горната част на корема
 • гадене
 • повръщане
 • чувство за отпадналост
 • липса на апетит

 

При наличие на ерозии на лигавицата на стомаха, могат да се наблюдават симптоми на кървене от храносмилателния тракт:

 • кръв в повърнатите материи
 • черни, катранени изпражнения с характерна миризма, наречени мелена

 

Нерядко ерозиите протичат и без симптоми. Оплакванията са краткотрайни, а при по-тежки случаи могат да продължат няколко дни, но обикновено имат благоприятен ход с последващо оздравяване.

4. Как се поставя диагноза остър гастрит?

 

Заболяванията на храносмилателния тракт се диагностицират и лекуват от лекари-гастроентеролози. При съмнение за гастрит, вашият лекар ще ви направи пълен преглед, ще ви назначи кръвни изследвания, както и фиброгастроскопия, при която се визуализират измененията на стомашната лигавица, а при необходимост може  да се вземе  и биопсичен материал. Фиброгастроскопията е част от езофагогастродуоденоскопията, която е изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Извършва се чрез въвеждане през устата на тънка тръба, с малка камера в края до изследвания участък. Фиброгастроскопията е стандартно изследване, извършва се от лекар специалист, а усложненията са редки.

 

5. Какви са лечението и прогнозата на острия гастрит?

 

В първите дни болните приемат предимно течности, но не и храна. В следващите дни диетата се разширява, като се включват леки супи, кисело мляко, извара, пюрета. Изключва се приема на кафе, силен чай, газирани напитки, алкохол, пикантни храни.

 

Медикаментозното лечение включва обезболяващи, спазмолитици, антиеметици (подтискащи повръщането). При наличие на ерозии на стомашната лигавица се приемат медикаменти, потискащи солно-киселата секреция (Н2-блокери), инхибитори на протонната помпа и препарати подобряващи лигавичната защита на стомаха.

 

Прогнозата на заболяването е благоприятна при подходящо лечение и диета. При неподходящи грижи епизодите на остър гастрит могат да се появят отново и процеса да хронифицира.