4. Какво е лечението на уретрита?

 

Лечението на уретрит включва прием на антибиотици, които да елиминрат инфекцията. В зависимост от вида на изолирания микроорганизъм, тежестта на инфекцията и общото състояние на болния продължителността на лечението може да варира от 1 ден до месец. Ако уретритът не се излекува след приема на антибиотици и продължи над 6 месеца се нарича хроничен и налага различно антибиотично лечение. За намаляване на болките, се прилагат медикаменти от рода на нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен).

 

Приема на по-големи количества вода, също намалява болките по време на уриниране. По време на лечението на уретрит трябва да се избягват сексуални контакти (особено без презервативи), както и да се спазва висока лична хигиена за да се намали риска от усложнения. Важно е да се изследва и сексуалния партньор на болния, защото на него също може да му е необходимо лечение.

 

При уретрит, причинен от дразнене от химически вещества се препоръчва избягване източниците на дразнене, а за облекчаването на паренето и болките могат да се приложат вани с топла вода, без сапун и други субстанции, които могат да подразнят уретрата.

 

След проведеното лечение се извършват контролни изследвания за доказване на ефекта от терапията.