1. Какво представлява уретритът и какви са най-честите причини за него?

 

Уретритът представлява възпаление на уретрата (каналът, който изнася урина от пикочния мехур извън тялото). Заболяването се среща 2-3 пъти по-често при мъже от колкото при жени, като най-голям процент от засегнатите са на възраст между 21 и 30 години. Като рискови групи за развитие на уретрит се считат имащите повече от един сексуален партньор, практикуващите секс без предпазни средства, както и някои социални групи като шофьри, учащи и други.

 

Най-значимите причини за възпаление на уретрата са болестите предавани по полов път (като хламидиалната инфекция и гонореята, вируса причиняващ херпес) и други инфекции на пикочо-половата система (най-често с бактерията Ешерихия коли – Е. Coli). Други причини за развитие на уретрит включват:

  • химическо дразнене – причинено от сапуни, лосьони, понякога от спермицидните съставки в някои презервативи и други
  • травми на външните полови органи, причинени по време на мастурбация, полов контакт или медицински процедури
  • синдром на Reiter (реактивен артрит) – това е рядко автоимнунно заболяване, което възниква след инфекции на урогениталния тракт или червата и протича най-често с развитето на уретрит, конюктивит и артрит

 

При мъжете, анатомични стеснения на уретрата, наречени стрикури, могат станат причина за неуспешното крайно излекуване на инфекциите на уретрата и за развитие на хронично възпаление (хроничен уретрит).