1. Какви са благоприятните въздействия на спортуването при възрастни?

 

Физическата активност има благоприятно въздействие върху всички органи и системи. То е най-осезаемо върху сърдечносъдовата система. Правенето на упражнения при възрастни пациенти със заболяване на коронарните съдове намалява симптомите, смъртността и броя на рехоспитализациите поради сърдечносъдови заболявания.

 

Укрепващото въздействие на спортната дейност върху сърцето и съдовете се проявява по множество механизми. Увеличените изисквания към сърцето водят до по-добро усвояването на кислорода от него. Капилярните съдове се разширяват и се подобрява пренасянето на кислород и хранителни вещества към мускулите. Нивото на миоглобин (хемоглобин в мускулите) се увеличава, което също подобрява пренасянето на кислород към мускулите. С физическите упражнения се намалява сърдечната честота при покой, което дава на сърцето повече време да се пълни с кръв (т.е. времето за диастолата се увеличава). Подобрява се кръвотока към коронарните артерии (артериите, кръвоснабдяващи сърдечния мускул) и ударния обем на сърцето се увеличава.

 

Упражняването на физическа активност намалява нивата на липопротеините с ниска плътност, понижава кръвното налягане и спомага за редуциране на телесното тегло при затлъстяване.

 

Практикуването на физически упражнения подобрява издръжливостта към физическа активност на хората с хронична обструктивна болест на белия дроб, подобрява нивата на кръвната захар на хората с диабет, както и спомага за запазване на здравината на костите и мобилността на ставите при възрастни.

 

Освен ползите за физическото здраве, спортуването подобрява съня, функцията на мозъка и настроението и намалява симптомите на депресия.