1. Какво представлява ракът на хранопровода?

 

Ракът на хранопровода е рядка, но изключително опасна форма на рак. Най-голямата част от случаите на рак на хранопровода заемат злокачествените тумори, които се зараждат от епителната тъкан на хранопровода -  слоя от клетки, които покриват неговия канал. Наричат се карциноми.  

 

Според вида на епителните клетки от които произхождат карциномите на хранопровода се делят на плоскоклетъчни карциноми и аденокарциноми. Плоскоклетъчните карциноми засягат предимно горната част на хранопровода, а аденокарциномите  долната. Срещат се много редки злокачествени форми на рак на хранопровода, варианти на плоскоклетъчния карцином, както и тумори от неепителен произход, като лейомиосаркома (произхождащи от гладката мускулатура на хранопровода), лимфоми (от лимфните възли) и други.

 

Съществуват и доброкачествени ракови образувания на хранопровода като лейомиоми, хемангиоми, фибро-васкулани полипи и други, но те са изключително редки и се откриват най-често при аутопсия.

 

Плоскоклетъчния папилом на хранопровода е рядко доброкачествено заболяване, което се свързва с инфекция с човешкия папилома вирус. Засегнатия участък от лигавицата на хранопровода има полипозна форма. Установява се с ендоскопско изследване, при което се взима биопсия(материал за изследване) и има много малък потенциал за малигнизация (преминаване към злокачествен тумор).