4. Какви са причините за жълтеница по време на бременност?

 

Повечето от болестите описани до сега могат да засегнат жените по време на бременност, но освен тях съществуват и някои други състояния, характерни само за бременни жени. Те включват:

 

Холестаза (застой на жлъчката) на бременността - рядко заболяване, което се среща при жени в третия триместър на бременността. Холестазата често се придружава от сърбеж и по-рядко от жълтеница. При бременните жени с холостаза се наблюдава увеличен риск от образуване на камъни в жлъчката, както и по-голям риск за аномалии в развитието на плода. Смята се, че причината за заболяването е увеличеното ниво на естрогени по време на бременността.

 

Прееклампсия - болест, която се проявява през втората половина на бременността и засяга няколко органи в човешкото тялото, включително и черния дроб. Може да доведе до повишаване на кръвното налягане, задръжка на течности, увреждане на бъбреците, анемия и намаляване на нивото на тромбоцити в следствие на увеличаване на деструкцията на червени кръвни клетки и тромбоцити. Нивата на билирубин по време на болестта са леко повишени и могат да доведат до настъпване на жълтеница, но това се счита за необичайно.

 

Острата стеатоза (отлагане на масти в клетките на черния дроб) на бременността. Това е тежко заболяване с неясна причина, но най-често се свързва с прееклампсията. Настъпва в третия триместър на бременността и предизвиква остра чернодробна недостатъчност.