1. Какво представляват хранителните алергии?
Хранителните алергии могат да предизвикат значителни, животозастрашаващи алергични реакции. Свръхчувствителността към храни е най-често срещана през първите години от живота и засяга около 4-6% от децата. Повечето от тях по-късно развиват толерантност към храните, предизвиквали алергични реакции, изключение са фъстъците и лешниците.
Алергичните реакции към храни предизвикват редица симптоми от кожата, храносмилателния тракт, дихателната система и други. След употребата на определени храни повече от 35% от децата, страдащи от среден или тежък атопичен дерматит получават кожни симптоми, а около 6% от децата, болни от астма съобщават за задух.
Въпреки че около 25% от хората вярват, че имат хранителна алергия, само около 2.5% от тях имат истински хранителни алергии. Останалите страдат от хранителна непоносимост – нежелана реакция към храна, която не включва имунната система. Лесно може да се обърка хранителната непоносимост с хранителна алергия, защото предизвикват подобни оплаквания, но при непоносимост се получават само леки симптоми, като разстроен стомах.