3. Какво е лечението на хроничната диария?

 

Лечението на хроничната диария зависи от нейната причина. То може да бъде излекуващо, подтискащо симптомите или емпирично.

Ако причината може да бъде премахната, лечението е излекуващо, каквото е при резекцията на колоректален карцином или спиране на лекарството, което предизвиква диария.

 

При много хронични заболявания диарията може да бъде контролирана като се подтиска причиняващия механизъм. Пример за това е избягването на млечни продукти при лактозна нетолерантност или прилагането на кортикостероиди при възпалителните заболявания на червата, адсорбтивни агенти като холестирамин при малабсорбция на жлъчни киселини, прием на омепразол при гастриноми или ензимзаместващи препарати при заболявания на панкреаса.

 

Когато не е изсяснена причиниата за хроничната диария, емпиричното лечение е от полза до изсясняването й. Леки опиати като лоперамид или дифеноксилат могат да помогнат при лека или средна диария. Такива препарати, подтискащи перисталтиката, трябва да се избягват при синдром на дразнимото черво. Клонидин спомага за контролирането на диабетна диария. При пациенти със стеаторея може да се наложи допълнителен прием на мастноразтворими витамини.

 

При всички пациенти с хронична диария възстановяването на загубените течности и предпазването от дехидратация е основна част от терапията.