1. Какви са причините за хронична диария?

 

Хронична е диарията, която продължава повече от 3-4 седмици. Много и различни могат да бъдат причините за хроничната диария. Според патофизиологичните механизми на диарията причините се разделят на секреторни, осмотични, предизвикващи стеаторея (диария с мазна консистенция), възпалителни, нарушения в мотилитета (перисталтиката) и други.

 

Секреторните диарии се причиняват от нарушения в транспорта на течности и електролити през лигавицата на червата. Този тип диария се характеризира с изхождането на голямо количество воднисти изпражнения. Тези изхождания са безболезнени, продължават и при гладуване. Причините за секреторната диария включват:

 • Странични ефекти от медикаменти - хроничната употреба на слабителни, на алкохол, продължителното поглъщане на някои токсини от околната среда (например арсен), продължителните инфекции и други, също могат да бъдат причинители на хронична диария.
 • Резекция на черво
 • Хормонални причини - рядка причина за хронична диария могат да бъдат туморни формации, продуциращи хормони или активни вещества. Такива тумори са гастрином, колоректален вилозен аденом и други.
 • Вродени дефекти на йонната абсорбция. Те се проявяват още след раждането.

 

При диарията, предизвикана по осмотични причини, се изтеглят течности от организма в червото от определени субстанции, наречени осмотично активни. В такива случаи диарията се усилва при увеличаване на количеството на субстанцията и обратното -  изчезва при гладуване. Причините за осмотична диария включват:

 • Осмотични лаксативи (лактулоза, английска сол)
 • Въглехидратна малабсорбция - когато определени въглехидрати не се абсорбират, те остават в червото и не позволяват водата в него също да бъде абсорбирана. Най-често срещаното такова състояние е лактозната нетолерантост, при която лактозата в млечните продукти не се абсорбира и приемането им предизвиква диария, чувство за подутост в корема и дискомфорт.

 

При диария, придружена със стеаторея – увеличено количество на мазнини в изпражненията, количеството мазнини се увеличава от осмотичните свойства на мастните киселини, които увличат водата със себе си. Такава диария се характеризира с изпражнения с лоша миризма, мазна консистенция, трудно се отмиват при пускане на вода в тоалетната. Стеатореята се дължи най-често на малабсорбция на мазнини и се придружава от загуба на тегло поради нарушената абсорбция на мастноразтворими витамини. Причините за диария, придружена със стеаторея включват:

 • Хроничен панкреатит, запушване на панкреатичния канал
 • Нарушение на абсорбирането на хранителни вещества в лигавицата на червото. Може да се причини от редица заболявания на червото, но най-често се дължи на глутенова ентеропатия (непоносимост към глутен), тропическо спру (тропическа форма на непоносимостта към глутен) и други.

 

Възпалителните диарии са придружени от болка, повишена температура и други проявления на възпалителния процес. Механизма на тези диарии може да бъде много различен - в зависимост от причината, но обединяващата характеристика е високите количества на протеин и левкоцити в изпражненията. Загубата на протеин чрез изпражненията - при тежки възпалителни процеси, може да доведе до генерализирани отоци (аназарка). Всеки човек на средна или в напреднала възраст, страдащ от хронична диария от възпалителен тип трябва да бъде прегледан от лекар за да се изключи туморна формация в червата като причина за заболяването. Причините за хронична диария от възпалителен тип включват:

 • Възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и хроничен улцерозен колит
 • Първични и вторични форми на имунна недостатъчност. Те могат да бъдат причини за продължителни инфекции, водещи до хронична диария.
 • Други причини - радиационен ентероколит, хронична реакция на присадката срещу приемника, еозинофилен ентероколит и други.

 

Нарушения в мотилитета (перисталтиката) придружават и други типове диария, но като първична причина за диария те са рядкост. Причините за такъв тип диария включват:

 • Синдром на дразнимото черво
 • Медикамети от групата на прокинетиците (стимулиращи перисталтиката)
 • Диабетна диария