1. Какво представлява диарията?

 

Като диария се определя изхождането на три или повече воднисти изпражнения на ден (или по-често от колкото е нормално за човек). Най-често е симптом на стомашна или чревна инфекция, която може да е причинена от множество вируси, бактерии или паразити. Инфекциите се разпространяват чрез заразени храни, питейна вода или от човек на човек, в резултат на слаба хигиена. При здравите възрастни хора пристъпите на диария обикновено преминават до няколко дни и не са сериозен здравословен проблем, но тежката диария може да доведе до загуба на течности и може да е животозастрашаващо състояние, особено при малки деца или възрастни хора, както и такива, които страдат от недохранване или нарушена имунна система.

 

Диарията трябва да се различава от две други състояния, които често се бъркат с нея -  фекална инконтиненция и „псевдодиария”. Фекалната инконтиненция означава невъзможност да се задържи или спре дефекация. Най-честата причина за това състояние е гинекологична увреда на пода на малкия таз след раждане. Други причини могат да бъдат вродени аномалии на ануса, травми или ректален пролапс. При псевдодиарията има само усилена необходимост за дефекация, но на нормални по консистенция изпражнения и най-често се дължи на раздразнено дебело черво.

 

Според продължителността си диарията се класифицира на остра и хронична. Остра е тази, която продължава под 2-4 седмици. При хроничата диария симптомите трябва да продължават поне 4 седмици.

2. Какви са причините за острата диария?

 

Около 90% от случаите на остра диария са причинени от инфекциозни агенти. При тези случаи диарията често се придужава от повръщане, висока температура и коремна болка, а в станалите случаи се дължи на странични ефекти на медикаменти, поглъщане на токсини, остра исхемия (нарушено хранене от кръвоносните съдове) и други. Повечето инфекциозни диарии са причнинени по фекално-орален път (мръсни ръце), чрез директен контакт със заразен човек, а най-често чрез поглъщане на заразена храна или питейна вода. Острата инфекция настъпва когато приетия инфекциозен агент преодолее имунната система на заразения.

 

Риск за развитие на остра инфекциозна диария съществува при следните групи хора:

 • туристи - почти 40% от пътуващите туристи до ендемични райони на Латинска америка, Африка и Азия се разболяват от така наречената „диария на пътуващия”, най-често причинена от инфекции от бактериите E. Coli, Shigella и Salmonella. Посетителите в Русия могат да се разболеят от диария, причинена от паразитите Giardia.
 • хора с нарушена имунна система
 • деца, посещаващи детски заведения и техните семейства. При ниска хигиена в съответното заведение може да се стигне до инфекция, която е опасна не само за детето, но и за другите членове на семейството му.
 • болни с продължителна хоспитализация

 

Странични ефекти на лекарства са най-честата неинфекциозна причина за развитие на диарията. Въпреки че броят на лекарствата, които могат да предизвикат диария е голям, някои от най-честите включват антибиотици, сърдечни антиаритмици, лекарства против високо кръвно налягане, нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, ибопрофен), лекарства, използвани при химиотерапия, някои антидепресанти, бронходилататори, лекарства, използвани при киселини в стомаха, прекалена употреба на  лаксативи (разхлабителни). Остра диария може да се причини и от поглъщането на токсини от органофосфатни инсектициди, от мухоморка и други гъби, някои морски храни и арсен.

 

Оклузивният и неоклузивен исхемичен колит, които се появяват при болни над 50 години, често се представят като остра болка в долната част на корема, предшестваща водниста и след това примесена с кръв диария.

 

Дивертикулитът на дебелото черво и реакцията на присадката срещу приемника са други състояния, придружени от остра диария. Хроничната диария, предизвиквана от редица заболявания, може да бъде объркана с остра в началото си. 

 

3. Кога трябва да потърсим лекар?

 

Повечето епизоди на диария сa леки, с кратка продължителност и при тях не е необходимо да се търси лекарска помощ. При диария лекарска помощ трябва да се потърси в следните случаи:

 • при висока температура над 38,5
 • средни и тежки коремни болки
 • диаричните изпражнения са примесени с кръв
 • при средна или тежка дехидратация - симтомите на дехидратация при възрастни включват жажда, намалено количество на урината, суха кожа, умора, световъртеж, тъмна урина. При деца клиничната картина при дехидратация се състои от сухи уста и език, хлътнали очи, бузи, коремче, висока температура, замаяност и раздразнителност, неизглаждаща се след натиск кожа
 • диария при болни от тежки заболявания, при които дехидратацията може да доведе до тежки последици, например при болни от диабет, синдром на придобита имунна недостатъчност, сърдечно болни и други
 • тежка диария, без подобрение след 48 часа
 • продължително повърщане, което пречи на приема на течности през устата
 • остра диария при бременни жени
 • диария, насъпила след завръщане от някоя от развиващите се или тропически страни
 • диария, настъпила по време или веднага след приключване на курс с антибиотици
 • диария при пациенти с хронични болести на червата като болест на Крон, колити и други
 • остра диария при бебета и малки деца
 • всички случаи на хронична диария – такава която продължава над 4 седмици

 

Вашият лекар ще ви разпита подробно за скорошни пътувания, приети храни и медикаменти, предишни заболявания и други, за да открие най-вероятната причина за началото на диарията. Назначават се кръвни изследвания и се взема малка част от изпражненията за да се тестват за инфекциозни причинители на заболяването. При неизясняване на причините от началните тестове и за да се изключат или потвърдят неинфекциозни причини за острата диария, или за да се определи дали това не е началото на хронична диария, могат да се назначат допълнителни изследвания като комютърна томография, колоноскопия и други.

4. Какво е лечението на острата диария?

 

При леки и средни случаи на острата диария, може да е достатъчно само вливането на течности и електролити за да се овладее дехидратацията. В някои случаи прилагането на медикаменти срещу диария също помага. Когато обаче е причинена от бактериална инфекция или паразити, спирането на диарията задържа причинителя в червата и може да усложни състоянието на болния.

 

При бактериални инфекции се предписват антибиотици, а за превенция на инфекциите от някои вирусни причинители се използват определени ваксини. Антибиотична профилактика се прилага независимо дали е открит инфекциозен причинител при пациенти с отслабена имунна система, с изкуствени сърдечни клапи или възрастни. Такава профилактика също се прилага и при пациенти, пътуващи до ендемични райони, планински местности (високо рискови дестинации) и други, където вероятността за развитие на диария е особено висока.