2. Какви са причините за острата диария?

 

Около 90% от случаите на остра диария са причинени от инфекциозни агенти. При тези случаи диарията често се придужава от повръщане, висока температура и коремна болка, а в станалите случаи се дължи на странични ефекти на медикаменти, поглъщане на токсини, остра исхемия (нарушено хранене от кръвоносните съдове) и други. Повечето инфекциозни диарии са причнинени по фекално-орален път (мръсни ръце), чрез директен контакт със заразен човек, а най-често чрез поглъщане на заразена храна или питейна вода. Острата инфекция настъпва когато приетия инфекциозен агент преодолее имунната система на заразения.

 

Риск за развитие на остра инфекциозна диария съществува при следните групи хора:

  • туристи - почти 40% от пътуващите туристи до ендемични райони на Латинска америка, Африка и Азия се разболяват от така наречената „диария на пътуващия”, най-често причинена от инфекции от бактериите E. Coli, Shigella и Salmonella. Посетителите в Русия могат да се разболеят от диария, причинена от паразитите Giardia.
  • хора с нарушена имунна система
  • деца, посещаващи детски заведения и техните семейства. При ниска хигиена в съответното заведение може да се стигне до инфекция, която е опасна не само за детето, но и за другите членове на семейството му.
  • болни с продължителна хоспитализация

 

Странични ефекти на лекарства са най-честата неинфекциозна причина за развитие на диарията. Въпреки че броят на лекарствата, които могат да предизвикат диария е голям, някои от най-честите включват антибиотици, сърдечни антиаритмици, лекарства против високо кръвно налягане, нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, ибопрофен), лекарства, използвани при химиотерапия, някои антидепресанти, бронходилататори, лекарства, използвани при киселини в стомаха, прекалена употреба на  лаксативи (разхлабителни). Остра диария може да се причини и от поглъщането на токсини от органофосфатни инсектициди, от мухоморка и други гъби, някои морски храни и арсен.

 

Оклузивният и неоклузивен исхемичен колит, които се появяват при болни над 50 години, често се представят като остра болка в долната част на корема, предшестваща водниста и след това примесена с кръв диария.

 

Дивертикулитът на дебелото черво и реакцията на присадката срещу приемника са други състояния, придружени от остра диария. Хроничната диария, предизвиквана от редица заболявания, може да бъде объркана с остра в началото си.