1. Какво представлява диарията?

 

Като диария се определя изхождането на три или повече воднисти изпражнения на ден (или по-често от колкото е нормално за човек). Най-често е симптом на стомашна или чревна инфекция, която може да е причинена от множество вируси, бактерии или паразити. Инфекциите се разпространяват чрез заразени храни, питейна вода или от човек на човек, в резултат на слаба хигиена. При здравите възрастни хора пристъпите на диария обикновено преминават до няколко дни и не са сериозен здравословен проблем, но тежката диария може да доведе до загуба на течности и може да е животозастрашаващо състояние, особено при малки деца или възрастни хора, както и такива, които страдат от недохранване или нарушена имунна система.

 

Диарията трябва да се различава от две други състояния, които често се бъркат с нея -  фекална инконтиненция и „псевдодиария”. Фекалната инконтиненция означава невъзможност да се задържи или спре дефекация. Най-честата причина за това състояние е гинекологична увреда на пода на малкия таз след раждане. Други причини могат да бъдат вродени аномалии на ануса, травми или ректален пролапс. При псевдодиарията има само усилена необходимост за дефекация, но на нормални по консистенция изпражнения и най-често се дължи на раздразнено дебело черво.

 

Според продължителността си диарията се класифицира на остра и хронична. Остра е тази, която продължава под 2-4 седмици. При хроничата диария симптомите трябва да продължават поне 4 седмици.