1. Какво представлява холециститът?

 

Под холецистит се разбира остро или хронично възпаление на стената на жлъчния мехур. В по-голямата част от случаите заболяването се развива вследствие на запушване от камък на  жлъчния канал, изнасящ жлъчка от жлъчния мехур. Такъв холецистит се нарича калкулозен.

 

При останалите случаи причината за холецистит не се свързва с наличието на камъни в жлъчните пътища и този вид холецистит се нарича акалкулозен. Честотата на заболяването нараства с възрастта, като това се свързва с хормонални промени  както и с определен начин на живот. Калкулозния холецистит се среща 2-3 пъти по-често при жените, а акалкулозния холецистит се наблюдава предимно при мъже.

2. Какви са причините за остър холецистит?

 

В развитите страни около 10%  от белокожите възрастни имат жлъчнокаменна болест, като честотата на заболяването е по-висока при жените и нараства с напредването на възрастта. Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) е нарушение в обмяната, в частност на холестерола и на жлъчните киселини, вследствие на което се образуват  камъни -частици твърда материя в жлъчния мехур или в жлъчните пътища. Повечето пациенти с тази болест нямат симптоми, но са застрашени да развият остър холецистит с честота 1 - 2% на година. Посоченото състояние най-често води до  запушване  канала, изнасящ жлъчка от жлъчния мехур,  от камък в жлъчната система. Това довежда до повишаване на налягането в мехура, разтягането на стената, нейното дразнене и  увреждане. Около  90% от случаите на остро възпаление на стената на жлъчния мехур се дължат на посоченото заболяване холелитиаза, т.е. са остри калкулозни холецистити.

 

Рисковите фактори за образуване на остър калкулозен холецистит до голяма степен са същите като тези, които водят до развитие на жлъчнокаменна болест и включват:

 • женски пол
 • напредване на възрастта
 • светъл цвят на кожата
 • затлъстяване или прекалено бързо отслабване (например след бариатрични хирургични интервенции - хирургични процедури за лечение на затлъстяване)
 • някой медикаменти - цефтриаксон (антибиотик), октреотид (медикамент използван за лечение на акромегалия) и естроген съдържащи медикаменти в големи дози. Важно е да се отбележи, че не е открита връзка между оралните контрацептиви и развитие на камъни в жлъчката
 • Бременност

 

Около 10% от случаите на остър холецистит се дължат на причини, несвързани с холелитиаза, т.е. са остри акалкулозни холецистити. Това най-често са състояния свързани със застой на жлъчката и исхемия (нарушено хранене) на лигавицата на жлъчния мехур и включват:

 • септични състояния
 • запушване на жлъчния канал от някои паразити
 • критично болни пациенти
 • продължително гладуване
 • продължително парентерално хранене (вливане на хранителни вещества под формата на разтвори директно в кръвта)
 • травма на жлъчния мехур
 • салмонелни инфекции
 • диабет
 • атеросклероза
 • системни васкулити (възпаление на кръвоносните съдове)
 • остра бъбречна недостатъчност 

3. Какви са симптомите на остър холецистит?

 

Най-честият симптом на острия калкулозен холецистит е болка в горната дясна част на корема. Тя има следните характеристики:

 • често се  появява след хранене или нощем
 • внезапно начало
 • остава постоянна за дълъг период от време (повече от 6-12 часа)
 • разпъваща, тъпа, в дълбочина
 • влияе се от промяна на положението на тялото и се влошава при вдишване
 • може да се насочи към гърба и дясното рамо

 

Обикновено болката се придружава от симптоми на висока температура, гадене и повръщане. Болката при острия холецистит се различава от жлъчната колика по това, че се засилва при движение и промяна в позицията на тялото, както и по своята по-голяма продължителност по време.

Симптомите при острия акалкулозен холецистит са почти идентични, както тези при калкулозния. По-често и внезапно се появяват при тежко болни пациенти, лежащи в отделения за интензивно лечение, без доказани преди това жлъчни камъни. При тези пациенти не се открива запушване от камъни при ехографско изследване.

 

При възрастни пациенти, особено при болните от диабет, могат да се появят неясни и неспецифични за заболяването симптоми. При тях често липсва повишената температура и характерната болка, единственият симптом може да бъде болезненост в горната част на корема. Състоянието им може да се влоши много бързо без наличито на ясни предупредителни симптоми.

 

При деца също в клиничната картина на заболяването могат да липсват някои от класическите симптоми. С повишен риск от развитие на остър холецистит са децата със сърповидно клетъчна анемия, тежко болни деца, подложени на продължително парентерално хранене, деца с вродени аномалии.

4. Как се поставя диагноза остър холецистит?

 

Заболяванията на храносмилателния тракт се диагностицират и лекуват от лекари-гастроентеролози. При съмнение за остър холецистит, вашият лекар ще ви направи пълен преглед, ще ви назначи кръвни изследвания и ехография на коремни органи. В зависимост от клиничната картина и придружаващите заболявания могат да ви бъдат назначени допълнителни образни изследвания като рентгенография, компютърна томография и други.

 

При тежко болните в интензивните отделения може по-късно да се постави  диагнозата на острия акалкулозен холецистит поради множеството придружаващи заболявания на тези пациенти.

5. Какво е лечението?

 

Болните не приемат нищо през устата. Поставя се лед в областта на жлъчния мехур. Общите терапевтични мерки включват интравенозно вливане на течности, обезболяване на пациента, антибиотична терапия. Обикновено острият холецистит отзвучава спонтанно в рамките на няколко дни.

 

При усложнени случаи може да се извърши оперативно отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия). Холецистектомията може да се извърши чрез отворена операция или лапароскопски. Отворената операция се извършва чрез  разрез, с дължина няколко сантиметра в дясното подребрие, през който се достига до жлъчния мехур и той се отстранява. След това се поставят дренажи и раната се зашива послойно.

 

Лапароскопската холецистектомия е минимално инвазивна процедура и се извършва под обща упойка. При този метод се правят три до четири малки разрези (0.5 - 1 см) на коремната стена, през които се вкарват специални хирургични инструменти, както и видеокамера, чрез която се наблюдава оперативното поле. Поради малкия размер на разрезите, болката и рискът от инфекции са по-малки, а самите разрези са козметични.

 

Възстановяването трае няколко дни, а престоят в болницата – един до три дни след операцията. Все повече холецистектомии се извършват лапароскопски, а отворените операции се правят при усложнени случаи.