5. Какво е лечението?

 

Болните не приемат нищо през устата. Поставя се лед в областта на жлъчния мехур. Общите терапевтични мерки включват интравенозно вливане на течности, обезболяване на пациента, антибиотична терапия. Обикновено острият холецистит отзвучава спонтанно в рамките на няколко дни.

 

При усложнени случаи може да се извърши оперативно отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия). Холецистектомията може да се извърши чрез отворена операция или лапароскопски. Отворената операция се извършва чрез  разрез, с дължина няколко сантиметра в дясното подребрие, през който се достига до жлъчния мехур и той се отстранява. След това се поставят дренажи и раната се зашива послойно.

 

Лапароскопската холецистектомия е минимално инвазивна процедура и се извършва под обща упойка. При този метод се правят три до четири малки разрези (0.5 - 1 см) на коремната стена, през които се вкарват специални хирургични инструменти, както и видеокамера, чрез която се наблюдава оперативното поле. Поради малкия размер на разрезите, болката и рискът от инфекции са по-малки, а самите разрези са козметични.

 

Възстановяването трае няколко дни, а престоят в болницата – един до три дни след операцията. Все повече холецистектомии се извършват лапароскопски, а отворените операции се правят при усложнени случаи.