3. Какви са симптомите на остър холецистит?

 

Най-честият симптом на острия калкулозен холецистит е болка в горната дясна част на корема. Тя има следните характеристики:

  • често се  появява след хранене или нощем
  • внезапно начало
  • остава постоянна за дълъг период от време (повече от 6-12 часа)
  • разпъваща, тъпа, в дълбочина
  • влияе се от промяна на положението на тялото и се влошава при вдишване
  • може да се насочи към гърба и дясното рамо

 

Обикновено болката се придружава от симптоми на висока температура, гадене и повръщане. Болката при острия холецистит се различава от жлъчната колика по това, че се засилва при движение и промяна в позицията на тялото, както и по своята по-голяма продължителност по време.

Симптомите при острия акалкулозен холецистит са почти идентични, както тези при калкулозния. По-често и внезапно се появяват при тежко болни пациенти, лежащи в отделения за интензивно лечение, без доказани преди това жлъчни камъни. При тези пациенти не се открива запушване от камъни при ехографско изследване.

 

При възрастни пациенти, особено при болните от диабет, могат да се появят неясни и неспецифични за заболяването симптоми. При тях често липсва повишената температура и характерната болка, единственият симптом може да бъде болезненост в горната част на корема. Състоянието им може да се влоши много бързо без наличито на ясни предупредителни симптоми.

 

При деца също в клиничната картина на заболяването могат да липсват някои от класическите симптоми. С повишен риск от развитие на остър холецистит са децата със сърповидно клетъчна анемия, тежко болни деца, подложени на продължително парентерално хранене, деца с вродени аномалии.