1. Какво представлява контактния дерматит?

Контактен дерматит е често срещана форма на екзема, която се дължи предимно на многократен контакт на кожата с дадно вещество от външната среда.

Контактният дерматит може да бъде:

  • алергичен и
  • иритативен /дегенеративен/.

Алергичният контактен дерматит изисква предварителна сенсибилизация на кожата към алергизиращото вещество и се развива след повторен контакт с него. Най-честите алергени са различни професионални фактори /антибиотици, живак, формалин, урсол/, перилни препарати, козметични продукти, чорапи, колани и други. Лечението на алергичния контактен дерматит се състои в ранно откриване на алергичния агент и отстраняването на контакта с него. Назначават се антиалергични и противовъзпалителни локални и системни препарати.

Контактният иритативен дерматит се явява при първичното увреждане на кожата най-често от химични вещества, след често измиване със сапуни, абразивно действащи вещества и други. Така увредената от наеларгичен процес кожа е особено чувствителна и изложена на потенциални алергени може да развие в последствие алергичен контактен дерматит. Отстраняване на токсично действащият агент води до трайно излекуване на този вид контактен дерматит.

Контактно-алергичния елемент съществува и при екземата, съпровождаща бактериални инфекции, която се дължи на алергия срещу бактериални протеини на стафилококи и по-рядко на стрептококи. Откриват се първични бактериални огнища- тонзилит, синуит, инфектирана рана. Обривните единици са заразни и изискват саниране на инфекцията, поради което и лечението е различно. Назначават се широкоспектърни антибиотици през устата и такива за локално приложение /Бактробан, Фусидин, Банеоцин/.

Повече за анатомичното устройство на кожата може да намерите ТУК.